Látványos változások a debreceni ingatlanpiacon

2020-08-12 | Openhouse Debrecen Hadházi úti Ingatlaniroda

A koronavírus Debrecenben is átrajzolta az ingatlanpiacot, változott a kínálat és visszaesett az eladásra szánt házak, lakások ára.

A kialakult rendkívüli helyzetről az Openhouse franchise- tulajdonosával Szilágyi Ritával beszélgettünk.

Kizárólag a pandémiának köszönhető a helyi ingatlanpiac átrendeződése?
A vírus érkezése jelentős változást hozott az albérletpiacon. Az online oktatás bejelentésével a magyar és külföldi egyetemisták – józanul átgondolva helyzetüket – a rendkívüli helyzetre hivatkozva elhagyták a bérleményeket, és hazaköltöztek. Ennek értelmében egyre több bérlakás került a piacra. A turizmus visszaeséséből adódóan pedig azon lakások tulajdonosai, akik eddig rövid távra adtak ki (airbnb), egy ideig vártak, ám mostanra ezek a lakások is piacra kerültek. Az albérletek ára így szép lassan csökkenni kezdett. Az előző évhez képest a lakás típusától, méretétől függően körülbelül 10-20 százalékos az albérletek áresése. Míg 2019-ben 100 ezer forint alatt nagyon nehezen lehetett albérletet találni, 2020-ban ugyanezen lakásokat (felszereltségtől függően) 80 ezer forinttól kínálják. A szép állapotban lévő, bútorozott, jól felszerelt lakások tartják az árukat. Ilyenekben szívesen költöznek az emberek.

Alapvetően mit keresnek az egyetemisták? Jellemző még, hogy sokan élnek együtt vagy dominánsabb az elszigetelődés?
Ez az előző évekhez képest nem változott. Most is az egyetemhez közeli lakások a preferáltak az egyetemisták számára. Szinte kivétel nélkül fontos, hogy tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető legyen, elsősorban villamossal. A külföldi diákok Debrecen belvárosába nem szívesen költöznek, hiszen az már szinte messze van nekik az egyetemtől. A magyar diákok rugalmasabbak, de a tömegközlekedés számukra is elsődleges: az egyetem könnyű megközelítése alapvető szempont. A legkeresettebb városrészek: Újkert, Vénkert, Sestakert, Óváros, Nagyerdő. A külföldi egyetemisták szeretnek tömörülni, így ők leginkább a 2-3 vagy akár 4 szobás lakásokat keresik. A magyar diákok az 1-2 szobás lakásokat részesítik előnyben. Az árak lejjebb mentek az elmúlt hónapokban –természetesen ezt az albérletet kereső ügyfelek is látják, ezért az előző évhez képest  körülbelül 10 százalékkal olcsóbban keresnek lakásokat. Azok a tulajdonosok, akik nem engedtek az árból, nehezebb helyzetben vannak most, hiszen az egyetemisták is látják, milyen lakásokat tudnak bérbe venni, és milyen áron. Nagyobb változás a minőségben tapasztalható: könnyebben kiadhatók azok a lakások, amiket ízlésesen, modern, fiatalos bútorokkal rendeztek be. 

Várhatóan folytatódik az árcsökkenés vagy stagnál? Mi az előrejelzés?
A jelenlegi helyzetben nagy felelőtlenség lenne jóslatokba bocsátkozni. Ahogy már az év elején is mondtam, a piacra több tényező is befolyással bír. A vírushelyzettel januárban még senki sem számolt, bár a piac változása már akkor is észlelhető volt, de nem tudtuk, mi az, ami változatni fog az akkori helyzeten. Az ingatlanpiacon a változás azonban nem csak az albérleteket érinti: az eladásra szánt ingatlanok árai szintén módosultak. Az előző években nem volt ritka, hogy alku nélkül váltottak tulajdonost a lakások, most azonban – bár ez hirdetési árakon még nem minden esetben látszik – a társasházi lakások árai folyamatosan csökkennek, a tulajdonosok közül kevesen hajlandók a piaci változásokra reagálni, és csökkenteni az árakon. A mostani helyzet azt mutatja, hogy a lakásoknál még várható árcsökkenés. Mint minden esetben, azok a piaci szereplők járnak jól most is, akik az adott helyzetre gyorsan tudnak reagálni.

Debrecenhez közel jóval kedvezőbb áron lehet akár családi házakhoz jutni. Melyek a legkeresettebb települések?
​Mi azt már tapasztaljuk, hogy a létrejött értékesítések és a hirdetési portálokon szereplő árak között legalább 10 százalékos különbség van. Ennek legfőbb oka, hogy a családok a társasházból családi házba szeretnének költözni – a családi házakra tehát megnőtt a kereslet. Debrecen környező településein jóval megfizethetőbb áron lehet házat vásárolni, mint városon belül, ezért ezeken a településeken megnövekedett a kereslet. Néhány helyen ebből kifolyólag áremelkedés is tapasztalható. Az elmúlt évekhez képest a legkeresettebb települések listája nem változott: még mindig Mikepércs, Józsa és Ebes a befutó.

Franchise Központ levelezési címe: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: sales@oh.hu