Albérleti költségek 2020

2020-02-18 | Openhouse Békéscsaba Ingatlaniroda

Nagyot nőttek az albérleti költségek Békésben is

Az Eurostat szerint 2007 és 2019 harmadik negyedéve között Magyarországon több mint 60 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak. Az ingatlan.com pedig több mint 10 ezer magánszemély által tavaly és idén januárban feladott hirdetés alapján azt nézte meg, hogy hol tart most a magyar albérletpiac. A kiadó lakások átlagos bérleti díja Budapesten idén januárban 165 ezer forint volt, ami 10 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A megyeszékhelyeken – 11 százalékos mértékben – 100 ezer forintra emelkedett az átlagos havi lakásbérleti díj; Békéscsabán a tavalyi 70 ezerről 78 ezer forintra nőtt az összeg.

– A tavaly január óta bekövetkezett drágulás annak is köszönhető, hogy Magyarországon jelentősen növekedett a bérszínvonal, ami idén is folytatódhat, igaz kisebb mértékben, mint az elmúlt években. Emiatt a tulajdonosok is évről évre több pénzt tudtak kérni a kiadó lakásokért – fogalmazott az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Balogh László hozzátette, bár a januári összesített adatok két számjegyű drágulást mutatnak, a bérleti díjak sok helyen közelítik azt a szintet, amelynél többet a bérlők már nehezen tudnak kifizetni. Elmondása szerint ez már akár Békéscsabán is megmutatkozott: elkezdtek az árak a tavaly év elején tapasztalt átlagok felé közelíteni.

Dr. Jantyik Tiborné, az Openhouse ingatlanközvetítő békéscsabai irodavezetője is megerősítette a megyeszékhelyen tapasztalható átlagos albérletárakat, kiegészítve azzal, hogy jelentős különbségek tapasztalhatók az egyes városrészek lakásaiért kért díjak között. A belvárosban nem ritka a 100 ezer forintos vagy a fölötti havi bérlet.

Tapasztalatai szerint nemcsak a lakásokat, de a családi házakat is keresik a megyeszékhelyen, legalábbis többen keresnek kiadó házat, mint amennyit kiadnának. ......

 

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: