A magyarok nem szeretnek ingatlant cserélni

2020-07-06 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Az is kiderült, mennyire népszerű a főváros a vidéki, eladásra készülő ingatlantulajdonosok körében.

Annak ellenére, hogy több érv szól egy ingatlancsere mellett, mint ellene, elenyésző azon hirdetések száma, ahol az eladók az eladási szándékukon kívül a vételi szándékukat is rögzítik. Ennek oka talán az lehet, hogy az ingatlancsere lehetőségeiről kevesebbet hallunk és ezáltal bizonytalanabbak vagyunk. De lássuk a konkrét számokat: az Ingatlannet.hu statisztikáját vizsgáltuk, mely a 2015. január és 2020. május között, a portálon feladott hirdetések adatai alapján készült.

Az elmúlt öt évben nagyon változóan alakultak az ingatlancserére vonatkozó számok. Kezdetben, 2015 januárjában, a feladott hirdetések 0,3 százalékánál állítottak be cserelehetőséget. Ötéves távlatban a rekord 0,43% volt – ugyancsak 2015-ben –, amelyet rögtön ezután követett is egy mélypont. Végül a 2015-ös év utolsó hónapjaira az érték visszaesett egészen 0,1 százalékra.

2016-tól maradt a hirdetésfeladók hullámzó cserekedve. 2016 és 2018 között egy 0,1-0,2 százalékos intervallumban mozogtak az arányszámok. 2019-ben a csereopció választása egy még stabilabb, 0,15 százalék körüli értékre állt be. Az idei évben pedig továbbra is elenyésző az érték, tehát úgy tűnik, egyelőre folytatódik a csökkenő-stagnáló tendencia.

Nem sokat változtak az ingatlancserélési szokások

Az ingatlannet.hu tovább vizsgálta azon ingatlanhirdetőket, akik éltek a csereopció lehetőségével. Elemzésük alapján az elmúlt két és fél évben a főváros és vidék közötti ingatlancserék aránya szinte változatlan.

2018-ban és 2019-ben a cserére hajlandó ingatlantulajdonosok jelentős része nem szívesen változtatta meg lakóhelyét. Átlagosan 75% vidéki ingatlanját egy szintén vidéki ingatlanra cserélte volna, 10% pedig a fővárosban maradt volna. Az ingatlancsere által fővárosból vidékre vágyók aránya átlagosan 5%, míg a vidékről fővárosba költözni akarók aránya 10% körüli volt.

2020 első öt hónapjában hasonlóképpen alakultak számok. A vidéken élők és ott is maradók, valamint a fővárosból vidékre vágyók száma változatlanul 74% és 5% körüli értéket vett fel. Idén azonban már 10%-ról 14%-ra növekedett azoknak száma, akik budapesti ingatlanjukat kizárólag egy másik budapesti ingatlanra szerették volna elcserélni. Emellett csökkent azoknak a száma, akik vidékről a fővárosba költöztek volna szívesen, arányuk 10%-ról 7%-ra esett vissza.

Azt gondolnánk, hogy a koronavírus miatt népszerűbbé váltak a zöldövezettel kecsegtető kertes házak a lakásokkal szemben. A cserés ingatlanokra vonatkozó adatok azonban még azt sem mutatják, hogy a vidék kezdene vonzó lenni a fővárosi ingatlantulajdonosok számára. Viszont az látszik, hogy a vidéki ingatlantulajdonosok már egyre kevésbé szeretnének a budapesti forgatagba költözni.

Ingatlant személygépkocsira?

Természetesen a legtöbben ingatlant ingatlanra cserélnek, de vannak esetek, amikor egészen más opció jön szóba. Előfordul például olyan, hogy egy kisebb ingatlant szeretne az adott fél, így az ingatlan mellett még pénzhez is juthat. Az sem kizárt, hogy valaki ingatlantulajdonát autóra cserélje. Persze ez utóbbi egy ritkább eset.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: sales@oh.hu