Több tízezren próbálnak meg új albérletet találni, ahogy csökkennek az árak

2020-07-22 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Merőben más lesz a most induló albérletszezon, mint az eddigiek.

Csütörtökön hirdetik ki a felsőoktatás felvételi ponthatárait, ezzel együtt indul az új albérletszezon is – de ez teljesen más lesz a korábbi években megszokotthoz képest. Az ingatlan.com úgy számol: a bérleti díjak trendfordulója miatt például több tízezer átköltöző jelenhet meg a piacon.

A kínálat a koronavírus-járvány miatt rekordnagyságúra bővült. Országszerte több mint 20 ezer hirdetésből válogathatnak a bérlők, ami 20 százalékos növekedés februárhoz képest. A fővárosban még nagyobb arányban, 30 százalékkal bővült a kínálat, több mint 14 ezer hirdetésben szerepel kiadó fővárosi lakás vagy ház.

A legnagyobb újdonság nem az az elemzés szerint, hogy csökkennek az árak, hanem az, hogy emiatt több tízezer bérlő mozdulhat meg, hogy olcsóbb vagy jobb minőségű kiadó lakást keressen a piacon.

Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint volt júliusban, ami a járvány előtti, februári szinthez képest 9 százalékos csökkenést jelent, éves összevetésben pedig több mint 10 százalékkal mentek lejjebb az átlagos bérleti díjak.

Az egyszobás fővárosi lakásokért átlagosan 120 ezer forintot kell adni havonta, a kétszobásakért 150 ezer forintot, a három- vagy többszobásokért pedig 200 ezer forintot.

Debrecenben egy kétszobás albérletért átlagosan 100 ezer forintot kérnek a tulajdonosok, Győrben 110 ezret, Miskolcon viszont csak 85 ezret.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: sales@oh.hu