Kiderült, hol mennyit eshetnek a lakásárak

2020-05-11 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

 A következő egy évben Budapesten átlagosan 9-10, vidéken 7-13 százalék körüli áresés várható – derült ki a 118 ingatlanokkal foglalkozó cég válasza alapján készített elemzésből. Az újépítésű lakások esetében nincsenek érdemi regionális különbségek, mindenütt 5 százalék körüli mértékben mehetnek lejjebb az árak.

A vírus a lakáspiacot sem kímélte, a forgalom és az árak is csökkenhetnek – állapították meg a GKI és a Masterplast 2020. áprilisi lakáspiaci felmérésének eredményei alapján. Mint leírták: a koronavírus okozta járvány az amúgy is lassuló lakáspiacot találta telibe, így váltak a kilátások a korábbinál jóval szerényebbé. A GKI fővárosi és országos lakáspiaci indexének értéke negyedéves és éves alapon is nagyot esett.

 

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Most 118 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. A következő egy évben a kapott válaszok szerint Budapesten átlagosan 9-10, vidéken 7-13 százalék körüli áresés várható.

 

Az újépítésű lakások esetében nincsenek érdemi regionális különbségek, mindenütt 5 százalék körüli áresés várható. A felmérésben kitértek a bérleti díjak várható alakulására is. A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 80 százaléka, stagnálásra 18 százaléka számít. A várható díjcsökkenés mindhárom vizsgált régióban 10 százalék feletti.

Most nem értékelődhet fel befektetésként az ingatlan?

Mint az elemzésben olvasható: a befektetői környezet az elmúlt hónapokban átformálódott, a felgyorsuló infláció miatt a MÁP+ nevű szuperállampapír hozama már nem olyan vonzó (az ÁKK legfrissebb finanszírozási tervei is azt mutatják, hogy idén a lakosság több állampapírt vált vissza, mint amennyit megvásárol). A márciusi tőzsdei zuhanás, majd az azóta tapasztalható volatilitás sok befektetőt elbizonytalanított. Ilyen esetekben pedig az ingatlan befektetésként fel szokott értékelődni.

A GKI szakemberei azonban úgy gondolják, hogy az érezhetően emelkedő munkanélküliség (ami egyéb felmérések szerint tartósabban meg is maradhat), a bérek esetenkénti nominális csökkenése a lakosság körében az óvatosságot és a tartalékolást teheti jellemző stratégiává. Mindez pedig – nyomatékosítják – aligha segíti a lakáspiaci kereslet fennmaradását.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: