Négy hónapja stagnál a szegedi ingatlanpiac – mi lesz ezután?

2019-10-16 | Openhouse Szeged Ingatlaniroda

Nagyjából egyharmadára csökkent a szegedi ingatlankeresők száma a piacon. A vásárlók kivárnak, sok befektető máshol próbálkozik. Lassú árcsökkenés várható.

– A keresleti piacból kínálati lett – így összegzi az elmúlt hónapokat Meszlényi Tamás, az Openhouse Ingatlanközvetítő hálózat szegedi irodájának tulajdonosa.

– Nagy a csend. A kínálat változatlanul nagy, ám mind az új építésű, mind a használt lakások árai már korábban elérték azt a lélektani határt, ami hónapok óta kivárásra sarkallja a vásárlókat, vagyis a befektetőket és a saját célú használatra keresőket.

A magas építőipari és négyzetméterárak miatt a befektetésnek szánt ingatlan sokkal később hoz hasznot a befektető konyhájára, nem beszélve a teljes megtérülésről. Így nem csoda, hogy a befektetők visszahőköltek az ingatlanberuházásoktól. Ráadásul a magyar állam által kibocsátott szuper államkötvény garantált 5 százalékos hozamával sokkal jobb üzletnek bizonyul most, alaposan el is szipkázta azt a réteget, akinek volt megforgatni való pénze.

– Az eladó jelenleg megpróbálja minél tovább kitartani az árakat, a vevő a kivárási stratégiát alkalmazza: abban bízik, hátha az árak megindulnak a lejtőn. És ennek a hónapok óta tartó stagnálásnak csakis az vethet véget, ha ármozdulás történik, lefelé – véli Meszlényi Tamás, hozzátéve, azért az 5 százalékos áfa meghosszabbítása biztosan tudna még változtatni a dolgok jelenlegi állásán, és akkor a további emelkedés sem zárható ki.

 

A szegedi ingatlanpiaci megtorpanás azokat az új építésű ingatlanokat sem kerülte ki, amelyek már nem fértek bele az 5 százalékos áfába. Jelenleg jóval kevesebben vágnak bele a most már 27 százalék áfával kivitelezhető építkezésekbe.

A szakember szerint a házaspároknak maximum 10 millió forint segítséget jelentő babaváró hitel nagyban befolyásolja a piacot, megtartja az ingatlanok árát. Ez a kölcsön most, ősszel kezd csak igazán sokat nyomni a latban a vásárlók számára.

A júliusban debütált, hitelképességet növelő termék pozitív tulajdonságai hiába voltak eddig is ismertek a lakosság előtt, sokan mégis ezekben a hetekben kezdenek számolni az ingatlanfedezet nélküli, szabad felhasználású kölcsönnel. A hiteligényléskor önerőként is beszámítható babaváró remek indulási alapot ad akár építkezésnél, akár ingatlanvásárlásnál. Ha három gyerek is érkezik a családba, még a teljes kölcsönt is elengedi az állam. A babaváró-igénylésben egyébként minden nagyobb ingatlaniroda saját pénzügyi szakembereivel segíti ügyfeleit.

Nézzük, mennyi az annyi jelenleg Szegeden és agglomerációjában?

Például Szentmihályon 5 millió forintért van eladó közművesített telek, amelyre – családi ház építése esetén – 350 ezer forint négyzetméteráron építenek most a kivitelezők. Így a végösszeg nagyjából 40 millió forintra rúg egy 100 négyzetméteres ház esetében.

Szegedi, panelprogramon átesett lakás május végéig 400 ezer forint négyzetméteráron kelt el, most a reális eladási ára 300-350 ezer forint. (Persze ugyanez 2,5 évvel ezelőtt csupán 120-130 ezer forint volt!)

Egy tarjáni, használt téglalakás 350-400 ezerbe kerül, a 10-12 éve épült téglalakások 400-450 ezerért mennek – állapottól függően. Bár a kereslet itt is megcsappant.

Szerkezetkész alsóvárosi, móravárosi lakás félmillióért lehet a vevőé, a kulcsrakész állapotig reálisan még 60-80 ezer forintot kell hozzáadni – természetesen négyzetméterenként.

Az árak tehát még mindig magasak, de a lassú árcsökkenés már elkezdődött.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: