Ingatlanpiac: a kiadásban egyre kisebb az üzlet, de az áremelkedésben még lehet bízni

2019-02-05 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Még tart a fellendülés az ingatlanpiacon, de kiadási céllal egyre kevésbé éri meg lakást vásárolni, a keresleti túlsúly mellé 5,86 százalékos ingatlanpiaci hozam társul.

A tőkepiaci visszaeséssel párhuzamosan tavaly december óta mind többen vélekednek úgy, hogy a hazai ingatlanpiac felívelésének hamarosan vége szakad. Az ingatlankiadással elérhető hozam hónapok óta csökken, befektetési céllal (nem rövid távú kiadásban gondolkodva) egyre kevésbé éri meg ingatlant vásárolni. Emellett a piac egyre inkább keresletivé válik, hónapok óta kevesebb lakást hirdetnek meg, mint amennyit eladnak.

Az egy hónap alatt piacra került, illetve eladott ingatlanok hányadosából képzett Ingatlanpiaci Kínálati Index értéke 0,97, vagyis januárban több lakás kelt el, mint amennyit meghirdettek – derül ki az Árminimum.hu adataiból. „Az ingatlanpiac jellemzően tavasszal szokott felpörögni, de nem valószínű, hogy februárban megint olyan erősen kínálativá válik a piac, mint tavaly volt, hiszen akkor országosan 1,25, ezen belül Budapesten pedig 1,33, a megyeszékhelyeken pedig 1,14 volt a mutató értéke” – mondja Faragó Péter, az Árminimumot működtető Reálmonitor Kft. igazgatója. 

Ami az árazást illeti, a használt lakások és házak még mindig jó befektetési célpontnak tekinthetők. A hasonló méretű és fekvésű eladó, illetve kiadó lakások eladási ára és bérleti díjainak összevetéséből számított Ingatlanpiaci Hozam Index azt mutatja, hogy most lakást vásárolva és azt kiadva egy év alatt milyen hozam érhető el. Az Hozam Index a teljes magyar piacon 5,86 százalék. Budapesten az elérhető hozam 5,29 százalék, a megyeszékhelyeken 6,47 százalék, de a nagyobb vidéki városokban is 5,89 százalék. „A hozam értéke mindhárom kategóriában hónapok óta csökken, ezért nem kizárt, hogy közeleg az ingatlanpiaci felfutás csúcspontja, de megtorpanásról még nincs szó” – mondja Faragó Péter.

2018-ban Magyarországon 3,3 millió használtingatlan-hirdetés jelent meg az ezzel foglalkozó oldalakon, miközben egész évben valójában csak 329 ezer ingatlant hirdettek meg az országban. A tízszeres hirdetési szorzó természetesen csak az átlag, nem ritka, hogy egy lakásról 30-40 hirdetés is megtalálható egyszerre.

Február elsején az összes meghirdetett ingatlant a legmagasabb ajánlati áron számolva 3104,7 milliárd forint volt az összesített ajánlati ár, a legalacsonyabbal számolva viszont csak 3065,2 milliárd, vagyis az ügyeskedő hirdetők az erős keresleti piacon összességében csaknem 40 milliárd forinttal rövidítették volna meg a vevőket. 

Az ármizéria mértékét jól mutatja, hogy az eltérő árakon meghirdetett ingatlanok legalacsonyabb és legmagasabb vételára közötti átlagos eltérés 3,2 millió forint, az összes ilyen ingatlan 37 millió forintos átlagárának 11,5 százaléka, vagyis a különbözet sokszor elég lenne egy kiadós felújításra is.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: