Minden jel szerint nem áll meg a lakásárak emelkedése 2019-ben

2019-01-17 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Nincs jó hírünk a lakásvásárlás előtt állóknak, mivel várhatóan idén is folytatódik az ingatlanok drágulása. A Magyar Idők piaci körképében megszólaló szakemberek ugyanakkor az áremelkedés ütemének mérséklődését várják 2019-ben. A folyamatosan növekvő árakban a gazdaság jó teljesítménye és az emelkedő bérek hatása mutatkozik meg. Eközben Budapest Belvárosa már régiós összevetésben is a drágább területek közé tartozik.

A nagyvárosokban és Budapesten már négy-öt éve folyamatosan emelkednek a lakásárak. 2019-ben is a drágulás lesz az irány, de az üteme várhatóan mérséklődni fog – mondta lapunk kérdésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Szerinte a már eleve drágának számító belvárosi kerületekben egy számjegyű lehet az áremelkedés üteme az idén, ugyanakkor Budapest külső városrészeinek olcsóbb lakásai még felkapottabbá válhatnak, ami akár húszszázalékos drágulást is hozhat esetükben. A kisebb, nem agglomerációs településeken tíz százalék alatti drágulási ütemre lehet számítani, ám a nagyobb városokban és a megyeszékhelyeken az áremelkedés idén is meghaladhatja a 15 százalékot.

– A gazdasági növekedés rekordokat dönt, a bérek emelkednek, a lakosság hitelképessége javul. Amíg ezek a tényezők nem változnak, addig lesz muníciója az ingatlanok iránti keresletnek – fogalmazott a szakértő, hozzátéve, hogy jelenleg nem látni arra utaló jelet, hogy gazdasági visszaesés várna Magyarországra a közeljövőben. – A piacon évről évre kettő-négy százalékos drágulás lenne kívánatos a következő években, hiszen ez kiszámíthatóvá tenné az életet mind az eladók, mind a vevők számára – jegyezte meg.

Nem megfizethető?

– A már évek óta tartó drágulás mértéke valamelyest vissza fog esni belátható időn belül, akár már 2019-ben, viszont árcsökkenésre kívülről érkező vagy belső nagyobb válsághatás nélkül egyelőre nem kell számítani – fejtette ki megkeresésünkre Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Mint mondta, bár az öt év alatt országosan kimutatható nyolcvanszázalékos, Budapesten pedig 120 százalékos (!) nominális áremelkedés alapján joggal vetődhet fel, hogy ezek az árszintek már nem megfizethetők, az élénk kereslet nem ezt jelzi vissza.

A lakásárak és a nettó átlagkeresetek egymáshoz viszonyításával az is látszik, hogy még most is jobb helyzetben vagyunk, azaz kevesebb havi jövedelemből tudnánk kifizetni egy átlagárú lakás egy négyzetméterét, mint 2008 előtt. A nettó átlagkereset ugyanis régebb óta nő töretlenül, szemben a lakásárak öt éve tartó emelkedésével.

Valkó Dávid szerint a budapesti belvárost leszámítva regionális összevetésben is csak a középmezőnyben vannak a magyarországi lakásárak, a vásárlási kedvet ráadásul rendületlenül fűti az is, hogy még most is jobban megéri lakást venni, mint bérelni. Valkó Dávid szerint az árak növekedése többek között gazdasági recesszió esetén, a hitelkamatok látványos növekedésével vagy viszonylag kockázatmentesen nagyobb hozamot biztosító befektetési lehetőség megjelenésével állhatna meg.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: