Lakáshitelt venne fel? Mától ezek a szabályok

2018-10-01 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Ha az adós gyorsan átárazódó kölcsönt választ, akkor a havi vállalható törlesztője csak a harmadára rúghat, mint a múlt héten.

Mától húzza meg a hitelféket a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és ugyancsak mostantól emelkedtek volna a közjegyzői díjak is, de utóbbi csak január elsején lép életbe.

Az adósságfékkel az MNB a hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású lakáshitelek térnyerését kívánja ösztönözni annak érdekében, hogy a háztartások kamatkockázatát, s a kevésbé kiszámítható változó kamatozású hitelek súlyát mérsékelje.
A magasabb jövedelemmel rendelkezők – a nagyobb törlesztési képességük miatt – továbbra is magasabb havi törlesztés mellett vehetnek fel hitelt, de alacsonyabb jövedelemnél fontos, a jövedelem kisebb aránya legyen a törlesztőrészlet, és így a kamatváltozások ne okozzanak fizetési nehézséget a háztartásoknak.

Azénpénzem most kiszámolta, mit jelent ez a gyakorlatban. Aki 6 százalék alatti teljes hiteldíj (THM) és 15 éves futamidő mellett havonta 250 ezer forintot kap kézhez, az akár 12 millió forintos lakáshitelt is felvehet, ha több mint 10 évre fixáltatja a kamatot. Éves kamatperiódust választva viszont kénytelen beérni 4,5 millió forint alatti kölcsönnel.

A bankok emellett további hitelfékeket építenek rendszerükbe, és bár a hitelbírálat titkos, néhány dolgot lehet tudni. Például azt, hogy az ingatlan vételárát nem feltétlenül fogadják el az ingatlan értékeként, és sokszor a jegybank által elvárt szintnél alacsonyabban húzzák meg a havi igazolt jövedelem terhelhetőségének (JTM) szintjét. A hitelintézetek többsége határozott idejű munkaviszony esetén csak akkor ad hitelt, ha a munkaviszony még legalább 1 évig tart.

A bankok számára megjelent a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) új, mától hatályos pályázati kiírása, amiben már szerepel a 15 éves kamatperiódus. Az MFL-termékek kalkulátora  alkalmas arra, hogy a hitelt kereső felmérje, mire számíthat, és intő jel, ha nagyon kevés, vagy egyetle ajánlat sem jön ki. Ilyen esetekben már kamatperiódust kell választani, vagy csökkenteni a felveendő hitelösszeget, esetleg növelni a futamidőt. Vagy kisebbet kell álmodni, és olcsóbb ingatlant kell keresni.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: