Használt lakás akár önerő nélkül is? Mire elég a félszocpol?

2017-09-06 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

A Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése alapján április 1-től az emelt összegű szocpol mellett újra elérhető lenne a használt lakásra igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás. Ennek összege a szintén a hónap elejétől emelt összegű, új lakás vásárlásra vagy építkezésre igényelhető szocpol 50 %-a.

A tervezet szerint az április 1-től elérhető, használt lakás vásárlásra fordítható „félszocpol” várható összege a lakás alapterületének, a gyermekek számának és az ingatlan energiaminősítésének függvényében alakulhat. Korlátoznák a megvásárolni kívánt ingatlan négyzetméterenkénti vételárát is a földrajzi elhelyezkedéstől függően, megelőzve ezáltal azt, hogy azok is igénybe vegyék a támogatást, akik egyébként nem tartoznak a célzott ügyfélkörbe. Ennek értelmében a magasabb komfort fokozatú, ezért drágább lakásokra a támogatás nem lesz igényelhető.

Amennyiben valaki a „félszocpol” mellé hitelt is venne fel, akkor erre államilag támogatott lehetőségek közül is választhat. A vásárláshoz igényelhető hitel összegét kormányrendelet szabályozza. Ennek értelmében a bank által folyósítható hitel összege nem lehet több, mint a forgalmi érték (vételár) 80 %-a. Természetesen ez a finanszírozási arány csak megfelelő jövedelmet és pozitív banki hitelbírálatot feltételezve érhető el.

„Egy 60 m2-es lakás esetén például egy 2 gyermekes család 800 ezer forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet a vásárláshoz, ha az ingatlan energetikai minősítése alapszintű. Az átlagos budapesti tégla építésű lakásárakat figyelembe véve ez a vételár kb., 5 %-a és egy vidéki, megyeszékhelyi tégla lakás esetén is kevesebb, mint 10 %-ot jelent. Észak- és Kelet-Magyarországon egy ekkora alapterületű panellakást már 7,5 millió forint körül is meg lehet vásárolni. Ha figyelembe vesszük, a bankok által kihelyezhető hitelek felső határát, akkor akár 6-700 ezer forint saját erő is elegendő lehet ahhoz, hogy valaki egy használt panellakást vásárolhasson ” – mondta el Fitos.

A szakértő szerint 3 gyermek és nagyobb alapterületű lakások esetén az arány kicsit ugyan javul, de a nagyobb alapterületű lakások esetén azt is figyelembe kell venni, hogy az államilag támogatott lakáshitel csak 20 millió forintos vételár és 10 millió forintos hitelösszegig kérhető.

Egy 10 millió forint összegű lakáshitel egy kétkeresős háztartás esetén már 240 ezer forint összevont jövedelemmel felvehető, míg 5 millió forint hitelhez már 120-130 ezer forintos igazolt jövedelem is elegendő lehet. Természetesen a hitelbírálat eredménye más tényezőtől is függ, hiszen a már meglévő hitelek havi törlesztő részletei is befolyásolhatják az igényelhető hitel összegét.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: