Albérletroham: megint drágultak a kiadó lakások, és még nincs vége

2017-07-03 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Nemsokára kezdődik a felsőoktatási szezon, és tavaly augusztus óta átlagosan 10 százalékkal drágultak az albérletek az egész országban. Budapest belvárosában már 200 ezer forintra nőtt a havi átlagos bérleti díj, tavaly ilyenkor még 180 ezer volt.

Az emelkedésnek tartós és szezonális okai is vannak:

  • négy éve folyamatosan bővül a gazdaság, de alacsonyak a kamatok, így a kisbefektetők az ingatlanvásárlás felé fordulnak (tartós trend),
  • aki hitelképes (gazdag), az hitelből lakást vesz és kiadja: a befektetői ingatlanvásárlás, főként a rövid távú bérbeadás megjelenése, felhajtja a bérleti díjakat és szűkíti a lakáskínálatot (tartós trend),

          a szűkös kínálat mellett óriási a kereslet az albérletre (a többség nem tud lakást venni,           

  • mert vagy nem hitelképes vagy nincs családi megtakarítása lakásvásárlásra),
  • a diákok miatt augusztustól ismét nő a kereslet, ami tovább hajtja az árakat (szezonális trend),
  • bizonyos fejlemények miatt sokan visszaálltak a rövid távú lakáskiadásról a tartós bérletre, de ragaszkodnak a megszokott profithoz (szezonális)

    Ingatlanfejlesztők szerint az ingatlanpiac 7-9 éves ciklusokat produkál, most a felfelé menő szakaszban vagyunk, és még 4-5 évig biztosan megéri ingatlanba fektetni. A bérleti díjak magas szintje addig tarthat, ameddig jól megy a gazdaságnak, alacsony az infláció, és van fizetőképes kereslet a lakáshitelekre.
Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: