Utoljára a válság előtt volt ilyen a magyar ingatlanpiacon

2016-08-25 | Openhouse Békéscsaba Ingatlaniroda

Vajon mit gondolnak az ingatlan piaci jövőjéről a szakemberek?

Ugyan csak Nyugat-Magyarországon javultak a közeljövőre vonatkozó kilátások, ez is elegendő volt az országos rekordhoz.

Több mint tíz éve nem voltak olyan kedvezőek az ingatlanpiaci kilátások, mint most - derült ki a GKI és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége közös felméréséből. Ugyan csak a nyugat-magyarországi régióban javultak a közeljövőre vonatkozó kilátások, ez azonban elegendő volt a rekordhoz.

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások tovább erősödtek júliusban. Ezer háztartásból száz biztosan vagy valószínűleg elindít a következő egy évben építési vagy vásárlási tranzakciót, ilyen magas értékre a GKI elemzése szerint utoljára 2008-ban volt példa. Júliusban a biztos szándékúak körében 8, a valószínűben 4 százalékos növekedés következett be az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Az egy évvel ezelőttihez viszonyítva az előbbi kör több mint megduplázódott, de az utóbbi is 36 százalékkal bővült.


 

Egyre többen finanszírozzák hitelből a lakásvásárlást vagy az -építést, túlzott eladósodástól azonban nem kell tartani. „Most valószínűleg nem egy újabb lufi fújódik, mint a 2008-ban kibontakozó válságot megelőzően" - hangsúlyozta Drabos Tünde, a Balla Ingatlaniroda hitelezési üzletágának vezetője. A nagy különbség az, hogy most forinthiteleket vesz fel egyre bátrabban a lakosság, nem pedig frankhitelt. A forinthiteleknél pedig alapvetően csak a kamatemelkedés kockázatával kell számolni, persze az egyéni élethelyzetek változásán túl. Átlagosan 7-8 millió forintnyi hitelt vesznek fel most az ügyfelek, ami jelentős növekedés a válság évei során jellemző 5-5,5 milliós összeghez képest. Ugyanakkor a lakásárak növekedése miatt szükség is van a nagyobb hitelösszegre.

 

 

Lassú áremelkedés jöhet

A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások Budapesten április után júliusban is csökkentek a GKI felmérése szerint. A fővárosban a következő egy évre várt átlagos árnövekedés 2,5 százalékról a szimbolikus mértékű 1 százalékra mérséklődött. A keleti országrészben a következő egy évben várhatóan megáll az áremelkedés, míg nyugaton átlagosan csaknem 5 százalékos emelkedés valószínű.


A lakásvásárlások és -építések a következő negyedévekben tovább élénkülhetnek. A GKI kutatása szerint a lakásépítést ösztönző kormányzati intézkedéscsomag erős médiahatása és a sok éven át elhalasztott kereslet egyaránt magyarázza a komoly élénkülést. A lakásfelújításra és -korszerűsítésekre vonatkozó kilátások is erősödtek az előző felméréshez képest: az erre biztosan vállalkozók aránya 5, a valószínűleg vállalkozóké 10 százalékkal növekedett.

 

http://www.vg.hu/ 2016. augusztus 25. csütörtök

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: