Hamarosan olcsóbb lehet az építkezés

2015-11-08 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Akár már ma a napokban a kormány elé kerülhet az új építésű lakások általános forgalmi adójának a mérséklése. Az azonban egyelőre nem dőlt el, hogy a mostani 27 százalékról 18-ra vagy 5 százalékra csökkenjen-e az adókulcs. A szakma nagy része az ötszázalékos kulcs bevezetését tartaná jobb döntésnek. Egyes szakértők szerint azonban ez túl drasztikus lépés lenne.

Óriási lendületet adna az évek óta mélyponton lévő lakásépítési piacnak, ha a kormányzat - meghallgatva a szakma évek óta hangoztatott kérését - mérsékelné az újonnan elkészült ingatlanok általános forgalmi adóját (áfa) - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője. Párdi Zsófia ezt annak kapcsán mondta, hogy a Vs.hu közölte: értesülései szerint már a héten a kormány elé kerülhet az a lakásprogram, amelynek keretében csökkentenék az új építésű lakások áfakulcsát. A portál úgy tudja, a döntést előkészítő tanulmányt a Századvég Gazdaságkutató készíti, és arra a kérdésre keresik a választ, hogy be lehet-e vezetni az ötszázalékos kulcsot, vagy csak 18 százalékig lehet csökkenteni az áfát a mostani 27 százalékról.

Párdi Zsófia úgy véli, csak az áfa ötszázalékos mértékűre mérséklése lendítené fel a lakásépítési szektort, annál kisebb adólefaragás ugyanis kevésbé hatna ösztönzően az építtetőkre. A szakember szerint azonban nem csak az újonnan átadott épületekre kellene a kedvezményes áfakulcsot alkalmazni, hanem a lakásfelújításokra is ki kellene terjeszteni. Egy ilyen lépés ugyanis arra sarkallná a lakosságot, hogy legálisan - számlák ellenében - végeztesse el a felújítási munkalatokat is, így „kifehéredne" ez a szektor is.

A projektvezető megjegyezte: az Európai Unió szabályai szerint csak szociális támogatás jelleggel lehet áfát csökkenteni. Így ahhoz, hogy a kormány kijelölje az adócsökkentésben részesíthető ingatlanok körét, először meg kell határoznia, mit tekint szociális lakásnak. Eddig ugyanis ez nem történt meg. Így nem tudni, milyen paraméterekkel rendelkező épületek kerülnek majd be a kedvezményes áfakörbe.

Ugyancsak uniós előírás, hogy a tagországokban mindössze három áfakulcs lehet egyszerre érvényben. Ezért jöhet szóba a csökkentéskor csak a már meglévő 18 százalékos, illetve ötszázalékos ráta. Ha csupán 18 százalékra faragják le az adótartamot, félő, hogy a mérséklést „lenyeli" a szakma, s emiatt a vásárlók nem érzékelik majd az adó leszorítását - állítják szakértők. Hozzájuk hasonlóan korábban Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke is az ötszázalékos adótartam bevezetése mellett érvelt. Sztranyák József, a Magyar Ingatlantanács elnöke viszont úgy látja, hiba lenne egy csapásra öt százalékra lenyomni az adó mértékét. Ez a döntés ugyanis mesterséges építkezési hullámot indítana el. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy csak az épület használatba vételekor, a lakhatási engedély birtokosának kellene nyújtani az adókedvezményt. Ezzel megakadályozható lenne, hogy a kivitelezői, illetve kereskedelmi láncolat tegyen szert extra profitra a vevő helyett.

Érdemes megjegyezni: országunkban mintegy 4,4 millió ingatlan van használatban. Így évente hozzávetőleg 40 ezer új otthont kellene átadni ahhoz, hogy a lakásállomány százévente megújuljon. Ezzel szemben az utóbbi években csak évi 6000-8000 épület készült el. Így mindenképpen szüksége lenne az építési ágazatnak az adócsökkentés által generált lendületre.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: