A megugró kereslet húzza a lakásárakat

2015-09-19 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Élénkülő forgalom, emelkedő árak, elszálló albérleti díjak és szűkülő kínálat – röviden így jellemezhetjük az ingatlanpiac helyzetét. A növekedési ütem alapján az elkövetkező időszakban akár a válság előttinél is több lakás cserélhet gazdát évente. A kérdés az, hol állnak meg az idén jócskán meglóduló árak, hiszen a befektetői kedv erősödésével például az albérletek már most szinte megfizethetetlenek.

Már tavaly is 28 százalékkal bővült a magyar lakóingatlan-piac forgalma 2013-hoz képest, az idei első három negyedév eladásai alapján pedig ennél is jelentősebb arányú bővülés várható 2015-ben.
Az Otthon Centrum (OC) harmadik negyedévi Lakáspiaci monitora már 155 ezer fölé becsüli az idei összes tranzakciószámot - összehasonlításként tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 113 ezer adásvétel zajlott magánszemélyek között a lakóingatlan-piacon. Sőt, az ingatlanközvetítő társaság szerint a következő három-négy évben a válság előtti szintet is meghaladhatja a forgalom, évi 170-180 ezres szintet elérve. Az élénkülés nem csak Budapestre korlátozódik, az ország nyugati és keleti felében is nagy a mozgás.

Az árak országos átlagban 15 százalékkal haladják meg a 2013. év végi, mélypontot jelentő szintet, és nominálisan már alig maradnak el a válságot megelőző, 2008-as csúcsponttól is. Az igazi nekilódulás idén következett be, mivel egyre többen lépnek be a piacra befektetői céllal. Jól mutatja ezt, hogy legnagyobb mértékben a panellakások drágultak, mivel azok a kisebb tőkéjű vásárlóknak is elérhetők. Szombathelyen jócskán 20 százalék fölötti az áremelkedés, így nem véletlen, hogy a panellakások eltűntek a 9-10 millió forint alatti kínálatból.

A használt téglalakások 10-15 százalékkal drágultak, 5-8 százalékkal nőtt a családi házak ára. Ennek hátterében az áll, hogy családi házat jellemzően saját célra vásárolnak, így itt kisebb a befektetők árfelhajtó hatása.

A kereslet élénkülését jelzi, hogy egyre kisebb alkukra van lehetőség, jelentősen csökkent a lakások értékesítési ideje, a panelek sok esetben egyetlen hónap alatt vevőre találnak. Miközben a használt lakások piaca pörög, az új lakások a tranzakciók alig 1-2 százalékát adják. Ez nem csoda, hiszen nagyon kevés az új építésű ingatlan: a KSH adatai szerint az első három negyedévben a tavalyinál is kevesebb, mindössze 4657 lakás épült, igaz, negyedével több, 8616 lakásépítési engedélyt adtak.

A legnagyobb ugrás a bérleti díjakban következett be: akár harmadával többet kell fizetni havonta egy-egy lakásért, mint tavaly. Mivel egyre kevesebb a kiadó ingatlan, a tulajdonosok egyre többet kérnek, sőt az sem ritka, hogy egy-egy jobb lakásért licitálni kell.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: