Kevésbé fogynak a lakások-Szezonális visszaesés

2015-09-10 | Openhouse Eger Ingatlaniroda

Augusztusban némileg alacsonyabb forgalom jellemezte a hazai lakáspiacot, derül ki a legfrissebb elemzésből. Ennek hátterében ugyanakkor szezonális okok állnak. Az év első 8 hónapjában 92 ezer lakóingatlan cserélt gazdát, ami már most meghaladja több válság utáni év teljes forgalmát.

Az elmúlt fél év legalacsonyabb forgalmát mutatta az augusztusi adás-vételi mennyiség az ingatlanpiacon, ám ez a csekély visszaesés szezonális jellegű. Tavaly ugyanekkor 23%-kal kisebb forgalmat becsültek, két éve pedig alig haladta meg a 7000-et az ebben a hónapban eladott ingatlanok száma.

Tavaly ugyanebben az időszakban 64 ezer közeli tranzakciót becsültek, ami 44%-kal gyengébb forgalmat jelentett a mostanihoz képest. A júliusival megegyező szintet mutatott augusztusban a Kereslet Index. A 93 százalékpontos érték bár az idei év legalacsonyabb szintje, de ez szezonálisan indokolható érték, amely így is magasabb mint 2014-ben bármelyik hónapban.

Augusztusban Kelet-Magyarországon a paneleket 134-, a téglaépítésű lakásokat 165 ezer Ft-os négyzetméteráron vásárolták. Az ország nyugati felén a panelt 142-, a téglalakást 212 ezerért vették. A főváros budai oldalán 264-, Pesten 270 ezer Ft-ot fizettek a panelek négyzetméteréért, a téglaépítésű lakásokat pedig Budán 395-, Pesten 279-, a Belvárosban pedig átlagosan 475 ezerért vették.
Augusztusban a közvetített ingatlanok 3-4%-a volt újépítésű. Felújítandót a fővárosban és Nyugat-Magyarországon vettek leginkább, ahol nagyjából minden tízedik ilyen volt, míg az ország többi részén ennek fele volt jellemző. Az ország nagy részén inkább a kiváló minőséget vették a tranzakciók negyedében, kivéve Nyugat-Magyarországon, ahol minden ötödik volt ilyen.

A Budapesten vásárolni szándékozók közel 21%-a megjelölte (többek közt) a XIII. kerületet, mint potenciális lokációt, ezzel továbbra is a legnépszerűbb kerület a fővárosban. A leendő vevők 17-18%-a kedveli még a VI., VII., IX. és XI. kerületeket is, de az ezt övező területek sem kevésbé népszerűek. A külsőbb pesti kerületeket a vevőjelöltek 6-7%-a keresi.

A családi házukat eladóknak nem kellett sokat csökkenteni az eredetileg elképzelt árból, csupán 4%-ot országszerte, hogy érdeklődőt találjanak. A vevők ezekből 7-9%-ot tudtak tovább alkudni. A panelek esetében mindössze 1% árlevitelre volt szükség és a vevői alku is mindössze 3 % volt Budapesten és 5% vidéken. A téglaépítésűeknél a fővárosban szintén alacsony, 1% árlevitelt követően átlag 3% alku volt, vidéken 2% árcsökkentés után 5%-ot tudtak alkudni.

Augusztusban nagyon magas volt a befektetők aránya a fővárosban. A vásárlás okára választ adó vevők 45%-a nyilatkozott úgy, hogy ez áll a háttérben. Vidéken a válaszadó vevők 27%-a nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásba költözés állt a vásárlás hátterében. Majdnem minden negyedik vevő első lakás vásárlónak vallotta magát. A befektetők vidéken csak a harmadik legnagyobb vevői csoport volt, 20%-os piaci jelenléttel. Budapesten a válaszadó eladók 44%-a nyilatkozott úgy, hogy az értékesítés oka a nagyobb lakásba költözés volt. További 20-20% bevallása alapján örökölt ingatlant értékesített, vagy kisebb lakásba szeretne költözni. Vidéken minden harmadik eladó örökölt ingatlant értékesített, átlag 8,4 millió Ft bevételre szert téve.

Az augusztusban lezárt tranzakciók adatai alapján vidéken az esetek 41%-ában vásároltak 40-60 nm közötti ingatlant és 22%-ban 60-80 m2-est. A nagyméretű, 160 m2 fölötti kategóriát a vevők 4%-a választotta. Pest Megyében már a vevők 8%-a vásárolta a legnagyobb méretet. A két legnépszerűbb kategória itt is a 40-60 és a 60-80 nm közöttiek, melyeket a vevők 22-23%-a vásárolt. Budán a legtöbb tranzakció a 400 ezer Ft/nm-nél drágább ársávban zajlott, a vevők 37%-a választotta ezt. Pesten szintén itt történt a legtöbb vásárlás 21%-ban, de a korábban is favorit 200-250 ezer Ft/nm kategóriát is a vevők ötöde vásárolta. A főváros mindkét oldalán a 40-60 nm közötti lakásokat vették legtöbben, nagyjából az esetek 40%-ában.

 

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36 70 977 78 33   E-mail: