Júliustól az állam pénzén is érdemes lakást vásárolni

2015-06-10 | Openhouse Eger Ingatlaniroda

A lakáspiac háza tájáról egyre biztatóbb számok érkeznek, a "csillagok együttállása" pedig egyértelműen azt jelzi, hogy eljött a vásárlók ideje. Számos érv szól amellett, hogy miért érdemes most a lakást venni: a lakásárak az ország jelentős részében stabilan emelkednek, de még csak az elején tartunk a növekedésnek, így a most vásárlók további értéknövekedésre számíthatnak. A hitelpiacon jelenleg rendkívül kedvező feltételek mellett lehet forráshoz jutni, de a júliustól induló állami támogatási program, a CSOK is a vásárlókat segíti.

2014-ben a használt lakások piacán 3,9 százalékos, az új lakások piacán pedig 3,8 százalékos tiszta árváltozás következett be, vagyis ennyivel nőt az átlagos lakásár. Bár a növekedés meglehetősen differenciált volt, vagyis elsősorban néhány megyére és Budapestre koncentrálódott, az üzenet egyértelmű: vége a lakásárak hosszú éveken át tartó esésének, és eljött a növekedés ideje. 2015-ben az FHB elemzése szerint a lakóingatlanok drágulása a kedvező hitelkörnyezetnek, valamint a beinduló új támogatási rendszernek köszönhetően akár 3 százalékos is lehet.

Az adásvételek száma is jelentősen nőtt a tavalyi évben, amely folyamat 2015-ben is folytatódott. Január és május között 56 131 lakóingatlan került értékesítésre, ami 52 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Hol érdemes vásárolni?

Az Otthontérkép adatai alapján a megyék közül Győr-Moson-Sopron a legdrágább a maga 175 ezer forintos négyzetméterárával, míg a legolcsóbbnak Nógrád megye számít 68 ezer forinttal. A főváros persze több tízezer forinttal megelőzi a legdrágább megyéket is: Budapesten átlagosan 229 ezer forintot kértek 2014-ben egy négyzetméternyi lakásért.

Az ország legdrágább megyei jogú városa Sopron 203 ezer forintos átlagárral, míg a legolcsóbb Salgótarján, ahol mindössze 70 ezer forintot kell fizetni egy lakás négyzetméteréért. A kistérségek listájának szélsőértékeit viszont már más megyékben kell keresnünk. A legdrágább terület a budapesti agglomerációban található: a dunakeszi kistérségben 197 ezer forintért vásárolhatunk meg egy négyzetméternyi lakást. Ezzel szemben az ország legolcsóbb területén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bodrogközi kistérségben kevesebb mint 32 ezer forint a lakóingatlanok egységára.

CSOK: a lakásvásárlók segítségére

Komoly segítséget jelenthet a lakásvásárlóknak az idén bevezetésre kerülő új lakástámogatási rendszer. A korábbi szocpolt felváltó Családok Otthonteremtési Kedvezménye 2015. július 1-jétől lesz igényelhető. Jelentős újítás, hogy ez már nemcsak új, de használt lakás vásárlására, illetve bővítéshez is elérhető lesz, ráadásul a korábbi, félszocpol gyakorlattal ellentétben az összeg nem feleződik, ugyanannyi jár majd használt lakásra, mint új otthon vásárlása vagy építése esetén.

A CSOK egész pontosan a következőkre igényelhető:

• 2008. június 30-a után kiadott építési és használatbavételi engedéllyel (vagy hatósági bizonyítvánnyal) rendelkező, összkomfortos, legalább "B" energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához és építéséhez, melynek a forgalmi adó és telekár nélküli négyzetméterára nem haladhatja meg a 300, alacsony energiafogyasztású lakás esetén a 350 ezer forintot.
• Legfeljebb 350 ezer forint/négyzetméter vételárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, de a vételár területenként maximálva van. Budapest esetében a maximális vételár 35 millió forint lehet, míg a közép-magyarországi régió városaiban 28 millió, egyéb települések esetében pedig 23 millió forint.
• Meglévő, legalább komfortos (vagy azzá tehető) lakás jövőben megkezdődő bővítéséhez.

A korábbi rendszerhez képest változást és egyben könnyítést jelent, hogy már egy gyermek vállalása mellett is elérhető lesz a CSOK. Szintén jó hír a lakásvásárlók szempontjából, hogy a szocpol korábbi méretkategóriát lefelé módosították, így már 40 négyzetméteres lakás vásárlásához is igényelhető. A lakásterületi maximum ugyanakkor nem változott, maximum 160 négyzetméteres otthonok esetén igényelhető az új támogatás is. A CSOK legalacsonyabb összege 500 ezer forint, míg a legmagasabb 3,25 millió forint, az összeg a gyermekek számától és a lakás méretétől függően változik. De továbbra is megmaradt az az elem, hogy az energiahatékonyabb épületek esetében magasabb összegek érhetőek el.

Fontos azonban, hogy csak akkor lehet igényelni a CSOK-ot, ha az együtt költöző családtagok közül senkinek nincs lakástulajdona. (Kivéve persze a bővítés esetét.) A támogatás a 16 év alatti vagy nappali tagozaton tanuló, 25 év alatti diákok után igényelhető, illetve két vállalt, még meg nem született gyermek után is igénybe vehető a támogatás, ha a pár mindkét tagja 40 év alatti. A CSOK esetében az ügyintézést a hitelintézetek (kereskedelmi bankok, jelzálogbankok, takarék szövetkezetek) végzik, függet lenül attól, hogy kerül-e sor hitelfelvételre. Lakás vásárlás esetén a végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül, építés esetén a használatbavételi engedély vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány kiadása előtt, bővítésnél pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt kell a támogatást igényelni. Fontos továbbá, hogy lakásépítés és -bővítés esetén számlákkal kell igazolni a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség legalább 70 százalékát, míg új lakás vásárlása esetén a teljes vételárról kiállított számlát kell bemutatni.

 

 

 

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36 70 977 78 33   E-mail: