Túlárazzák a paneleket

2015-07-14 | Openhouse Szeged Ingatlaniroda

Szeged - Ön is kíváncsi, hogy mennyiért kelnek el a Szegeden hirdetett panellakások? Utánajártunk, hogy az 5–8 millió forintért kínált 1,5 szobás otthonok valójában mennyiért cserélnek gazdát.


- Panellakást kerestünk 6 és 8,5 millió forint között. Nyolcat néztünk meg, mire egyet sikerült megvenni. A legtöbb helyen az ingatlanközvetítőn keresztül tettünk ajánlatot, több eladó is megsértődött, amikor a 8,5 millióért kínált 60 négyzetméteres panelból megpróbáltunk fél-egy millió forintot alkudni - mesélte lapunknak Tímea. Az elsőlakás-vásárló nő párjával együtt végül 700 ezer forintot lefaragva jutott a 8,5 millióért hirdetett 69 négyzetméteres lakáshoz.

Így látja az értékbecslő

Egy lapunk által megkérdezett értékbecslő elmondta, a 47 négyzetméteres panellakások forgalmi értéke jelenleg 4,4-5,6 millió forint közötti. A Csongrádi sugárúton 4,9 millióért, a Gyöngyvirágban 5,6 millióért kelt el lakás. Az sem ritka, hogy az 5,2 millió forintos, 53 négyzetméteres Retek utcai ingatlan 4,6 millióért
kel el.
Másfél szobás 4,8 milliótól 8 millióig

Az ingatlanok hirdetési és valódi eladási ára között egyre nagyobb a szakadék. Sokan arra panaszkodnak, nem pörög az ingatlanpiac, ennek egyik oka, hogy az eladók tévesen ítélik meg otthonuk értékét.

Az ingatlanbazar.hu-n kínált panellakások árát összehasonlítottuk a szerződésekben szereplő árakkal. Adatokat kértünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság illetékosztályától, a statisztikai hivataltól és szegedi értékbecslő vállalkozásoktól. A KSH és a NAV is a szerződésekben szereplő árakból dolgozik.

Szegeden cikkünk írásakor 954 házgyári lakást kínáltak. A legolcsóbb a hirdetés szerint egy felújítandó, 47 négyzetméteres panel, 4,8 millió forintért. A képzeletbeli árlista másik végén egy extrákkal dúsított otthon áll, amit 8 millióért hirdetnek. A szórást jól mutatja, hogy 6 millióért olyan eredeti panelkonyhás lakásokat is kínálnak, ahol még a beépített szekrények ajtajai is a 70-es éveket idézik.

Mennyiért kelnek el?

Az a KSH adataiból is egyértelműen kiderül, hogy a lakásárak mélyrepülése ötödik éve tart. Míg 2009-ben a szegedi panelok átlagosan 131 ezer forint/négyzetméter áron cseréltek gazdát, addig ez 2014-re 111 ezer forintra zuhant. Ez azt jelenti, hogy egy 47 négyzetméteres panellakás ára 5 év alatt 6,1 millió forintról 5,2 millióra esett. Nagyobb lakásoknál a csökkenés erőteljesebb, mivel a beszűkült piacon mindenki az olcsóbb ingatlanokat keresi.

Túlárazzák a paneleket. A szerző felvétele
Túlárazzák a paneleket. A szerző felvétele

A NAV adataiból azt is megtudtuk, 2014 első negyedévében a Tarján-Makkosháza-Felsőváros háromszögben a legolcsóbb panellakást 71 ezer forint/négyzetméter áron adták el, a legdrágábbért pedig 134 ezret fizettek. Az átlagár 105 ezer forint. Rókus, Újrókus és az Északi városrész drágább, az átlagár itt 113 ezer forint. Újszegeden pedig már 137 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért.

Az adóhatóság számaival kalkulálva a felújítandó, 1,5 szobás panellakás ma alig 3,5 millió forintot ér, az átlagos pedig 4,9 milliót. Az extrán felújítottak 6,3 millió forintért kelnek el.

Érzelmi túlárazás

A reális piaci ár megállapításának nagy gátja az ingatlan tulajdonosa számára az érzelmi kötődés saját otthonához. Az emocionális árképzés gyakran felülírja a tulajdonosnál a nagyon alapos kutatómunkával vagy ingatlanközvetítői tapasztalatokra alapozott ajánlásból kialakított piaci árat - áll az Otthon Centrum írásában. Az ingatlanközvetítéssel foglalkozó vállalkozás szerint az eladók átlagosan 13,7 százalékkal árazzák túl a lakásaikat. Forrás: delmagyar.hu

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: