Júliustól az állam pénzén is érdemes lesz lakást vásárolni!

2015-06-15 | Openhouse Debrecen Hadházi úti Ingatlaniroda

A lakáspiac háza tájáról egyre biztatóbb számok érkeznek, a "csillagok együttállása" pedig egyértelműen azt jelzi, hogy eljött a vásárlók ideje. Számos érv szól amellett, hogy miért érdemes most a lakást venni: a lakásárak az ország jelentős részében stabilan emelkednek, de még csak az elején tartunk a növekedésnek, így a most vásárlók további értéknövekedésre számíthatnak. A hitelpiacon jelenleg rendkívül kedvező feltételek mellett lehet forráshoz jutni, de a júliustól induló állami támogatási program, a CSOK is a vásárlókat segíti.

2014-ben a használt lakások piacán 3,9 százalékos, az új lakások piacán pedig 3,8 százalékos tiszta árváltozás következett be, vagyis ennyivel nőt az átlagos lakásár. Bár a növekedés meglehetősen differenciált volt, vagyis elsősorban néhány megyére és Budapestre koncentrálódott, az üzenet egyértelmű: vége a lakásárak hosszú éveken át tartó esésének, és eljött a növekedés ideje. 2015-ben az FHB elemzése szerint a lakóingatlanok drágulása a kedvező hitelkörnyezetnek, valamint a beinduló új támogatási rendszernek köszönhetően akár 3 százalékos is lehet.

Az adásvételek száma is jelentősen nőtt a tavalyi évben, amely folyamat 2015-ben is folytatódott. Január és május között 56 131 lakóingatlan került értékesítésre, ami 52 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Hol érdemes vásárolni?

Az Otthontérkép adatai alapján a megyék közül Győr-Moson-Sopron a legdrágább a maga 175 ezer forintos négyzetméterárával, míg a legolcsóbbnak Nógrád megye számít 68 ezer forinttal. A főváros persze több tízezer forinttal megelőzi a legdrágább megyéket is: Budapesten átlagosan 229 ezer forintot kértek 2014-ben egy négyzetméternyi lakásért.

Az ország legdrágább megyei jogú városa Sopron 203 ezer forintos átlagárral, míg a legolcsóbb Salgótarján, ahol mindössze 70 ezer forintot kell fizetni egy lakás négyzetméteréért. A kistérségek listájának szélsőértékeit viszont már más megyékben kell keresnünk. A legdrágább terület a budapesti agglomerációban található : a dunakeszi kistérségben 197 ezer forintért vásárolhatunk meg egy négyzetméternyi lakást. Ezzel szemben az ország legolcsóbb területén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bodrogközi kistérségben kevesebb mint 32 ezer forint a lakóingatlanok egységára.

Lassan azonban a kevésbé fejlett régiók esetében is el kell kezdődnie a lakásárak növekedésének, a fővárosi növekedés várhatóan a vidéki árakat is magával húzza majd előbb-utóbb . Az árak itt jelenleg nagyon alacsonyak a korábbi évekhez képest, bőven van tér a növekedésükre.

Budapest legdrágább kerülete a Belváros (V. kerület ) 352 ezer forintos négyzetméterárával, míg a legolcsóbb kerületek Soroksár (XXIII. ), illetve Csepel (XXI. ), ahol rendre 146, illetve 147 ezer forint a lakások négyzetméterének átlagára. A legdrágább városrészt (azok közül, ahol 100-nál több tranzakció zajlott le 2014-ben) a XIII. kerületben találjuk: a Marina-parton 424 ezer forintot kellett kifizetni négyzetméterenként. A legolcsóbb városrészt az egyik legolcsóbb kerületben találjuk: Csepel-Belvárosban 140 ezer forintos egységárral számolhatunk.


Összevetve a Marina-partot és a bodrogközi kistérséget, azt láthatjuk, hogy az ország legdrágább és legolcsóbb térsége között több mint 13-szoros árszintbeli különbség van . Ebből a szokatlan összevetésből is az olvasható le, hogy meglehetősen szétszakadt az országos lakáspiac. Az elmúlt években a lakás adásvételek száma erősen lecsökkent, így jelentős volt az elhalasztott vásárlások állománya. Azok azonban, akik eddig kivártak, és nem léptek vevőként a piacra, most a piac beindulását látva és a kedvező feltételeknek köszönhetően ismét megjelentek. Jelenleg nagyon erős kereslet tapasztalható a lakáspiacon, amivel a kínálat egyelőre nem tud lépést tartani. A lakásvásárlók tömeges megjelenésével párhuzamosan az árak emelkednek, ami a jövőben tovább folytatódhat.

forrás: KSH 

 

 

 

 

 

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: