Nyári telekvásárlás? …nő a fű, nő a gaz, de meg kell látni a szépséget a széna közt!

2014-08-05 | Openhouse Győr - Verseny utca

Telekvásárlás… Bizony, nem könnyű feladat. Rengeteg buktató, számtalan szempont, amire figyelni kell, vagy legalábbis érdemes. És egyáltalán hogy álljunk neki? Menjünk, amerre a lábunk visz, engedve az első megérzésnek, vagy válasszunk ennél professzionálisabb úton? Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat ad tanácsot jelen cikkel, hogyan vágjunk neki a feladatnak.

Kezdjük a településsel!

 A település kiválasztásánál - ha csak nem adott eleve, hogy hova fogunk költözni - általában két szempont dominál, amelyek szorosan össze is függnek. Ezek pedig az infrastruktúra és a telekárak. Utóbbira vonatkozóan elmondható - a tavalyi évek statisztikái alapján, a legkevésbé sem meglepő módon -, hogy a fővárosban kell legmélyebbre nyúlnunk a zsebünkbe, ha ott akarunk teleket vásárolni. Ez számszerűsítve nagyjából 28.000 forintot jelent négyzetméterenként. Pest megyében átlagosan 6330 forint a négyzetméterár. A legkedvezőbb telekárakkal Nógrád megyében találkozunk, ahol ezer forintot sem kell fizetnünk egy talpalatnyi, pontosabban egy négyzetméternyi földért. 

Minden megyéről elmondható, hogy legdrágább mindig a megyeszékhely, ezért érdemes az agglomeráció településein körbeszimatolni. Természetesen az is fontos, hogy jó iskolák legyenek a környéken, könnyen meg lehessen közelíteni álmaink otthonát autóval, vagy tömegközlekedéssel, és a barátságos szomszédság sem hátrány. 

Ha a település problémáján sikeresen túljutottunk, a telek kiválasztásakor ügyeljünk a fekvésre és a tájolásra!

 

Fekvés és tájolás? Eszik vagy isszák?

Ami előbbit illeti, fontos, hogy a telkünk ne legyen lejjebb-mélyebben, mint a szomszédoké, mert akkor az építkezés előtt még fel is kell töltenünk, az pedig nem olcsó mulatság. (Tíz köbméter föld minőségtől függően akár tízezer forintot is kóstál, egy 850 méteres teleknél pedig, - leszámítva az épületeket és a térkővel takart területeket, 10-15 centiméteres feltöltés akár 80-140 köbméter földet is igényelhet!)

A tájolásnál el kell döntenünk, hogy utcára néző nappalit szeretnénk-e világosabbnak, naposabbnak; mert akkor érdemes olyan telket vásárolni, aminek a délre néző az utcai oldala - vagy a teraszt. Vannak, akik a kíváncsi szemek elől elrejtőzve inkább a kertre néző nappalit preferálják, ez esetben ezt a szempontot kell belekalkulálni a telekválasztásba.

 

Alapfelszereltség és szériatartozék telkeknél

Mindenképp ildomos tájékozódnunk a közművek állapotáról. Vagyis, hogy be vannak-e kötve, és ha nem, mennyibe kerül a lehetséges közművek (víz, villany, csatorna, gáz stb.) üzembe állítása. Egy kalap alatt azt is érdemes számba venni, hogy tartozik-e feljáró a telekhez, illetve a járda kiépített-e. Hiszen ezek, ha hiányoznak, mind pluszköltséget jelentenek majd az építkezéskor.

 

Tudta?

- A tavalyi évben Pest megye után Győr-Moson-Sopronban cserélt gazdát a legtöbb telek.

- Az Openhouse adatbázisában jelenleg is több, mint ezer telek, zárt kert található

 

Érdekesség:

Adri és Csabi egy fiatal pár, akik nemrégiben szembesültek a telekvásárlás nehézségeivel, és megosztották velünk tapasztalataikat.

Mindenképpen Budapest környékén szerettek volna vásárolni, egy minimum 1000 négyzetméteres telket, lehetőleg baráti áron. Többféle módon próbálkoztak. Előfordult, hogy hasraütés alapon sétálgattak egy településen (kirándultak), hátha akad valami megfelelő. Próbáltak ár szerint rákeresni eladó telekre a neten. Végül egy Openhouse-os ingatlanértékesítő hölgysegítségével találtak rá álmaik otthonának alapjára Piliscsabán, nekik végül ez a módszer tűnt a legcélravezetőbbnek.

Ám elmondták, hogy a legnagyobb kellemetlenség, ami a telekkel kapcsolatban érte őket, az volt, hogy hiába van kiépítve a csatorna az utcában, nem engedik őket rácsatlakozni - mondván, túlterhelt a rendszer. Így egy csatornarendszerrel rendelkező utcában mégis kénytelenek más megoldás után nézni. 

 

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: