Újra jöhet az euro-hitel?

2011-04-01 | Openhouse Sárvár-Celldömölk Ingatlaniroda

Megint jöhetnek az euro-hitelek.........

Megint jöhetnek az euró-hitelek

Az euró-hitelezés újraindítása, új otthonteremtési program illetve az árfolyamrögzítés is szerepel a kormány tervei között - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A tárca olyan megállapodást kötne a Bankszövetséggel, ami a költségvetési célokat nem veszélyezteti, miközben segít a devizahiteleseknek, de a bankszektort sem terheli tovább.

A kormány is belátta, hogy nem lehet fenntartani az euró-hitelezés bank- és ingatlanszakmai körökben sokat ostorozott betiltását, ezért az NGM most az euró hitelezés visszaállítását fontolgatja - derül ki a minisztérium sajtóközleményéből.

2009-ben a svájci frank-konstrukciók eltűnésével az euró alapú hitelezés meghatározó szerepet játszott a hazai lakáshitelezésben (a 2009-ben felvett lakáshitelek fele euró alapú volt), a kormány azonban ezt a folyamatot megakasztotta azzal, hogy teljes körűen megtiltotta a devizaalapú jelzálogjog-bejegyzést.

Az euró-hitelezést a leszorított hitelfedezeti érték is gátolhatja. 2008-ban és előtte az is előfordult, hogy a bankok az ingatlan teljes árát meghitelezték, magyarul önerő nélkül is lehetett lakást venni. Azóta szigorodott a szabályozás, most az ingatlan árának legalább negyven százaléka kell az önerő legyen, ez forinthitelnél csak huszonöt százalék, ami feltehetően továbbra is jelentős keresletet biztosít majd a forinthiteleknek.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: