Adózás ingatlan bérbeadás esetén.

2011-02-03 | Openhouse Sárvár-Celldömölk Ingatlaniroda

Adózás ingatlan bérbeadás esetén...hogyan számoljanak a bérbeadók 2011 évben.

 

Orbán Viktor ígéretei: jobban megéri-e kiadni a lakásom jövőre?

 

Orbán Viktor megmondta: jövőre nem kell vállalkozóvá válnia annak a magánszemélynek, aki saját ingatlanát adja bérbe. Utánanéztünk, hogy valóban egyszerűsödnek-e a lakásbérlet adózási szabályai 2011-től.

 2011 évben egészen biztosan alacsonyabb adóterhekkel számolhatnak az ingatlant bérbeadó magánszemélyek, ám a közterhek kiszámítása továbbra is roppant bonyolult - írta a HVG legfrissebb száma.

A fontosabb újdonságok:

1. Ha valaki újonnan adja bérbe ingatlanát, nem kell adószámot kérnie .

2. Az adóztatás technikája valamelyest egyszerűsödik. Megszűnik a lehetőség, hogy az ingatlan bérbeadó a bevételei után külön fizethetett adót, idén 25 százalékos SZJA-t  (aki ezt választotta, az költségeket nem számolhatott el)

3. Az adókulcs egységesen 16 százalék lesz . Ez azokra is vonatkozik, akik az ingatlanos tevékenységüket összevont adóalapba számítják bele (természetesen a költségek levonása után).

4. A költségeket változatlanul kétféleképpen lehet elszámolni. Akik nem szeretik a papírmunkát, 10 százalékos költségátalányt választanak. (Ekkor az adóalap a bérbeadásból származó bevétel 90 százaléka - ezt fel kell szorozni a szuperbruttósítás miatt 1,27-el, majd erre kiszámítani a 16 százalékos adót. Így a költségátalányt választók adóterhe 18,3 százalék lesz).

5. Aki sokat költ a kiadandó ingatlanra, érdemes tételes költségelszámolást választania. E mellett szóló érv, hogy 2011-től a három évnél idősebb ingatlanokra amortizációt lehet elszámolni . Ennek mértéke: 2, 3 vagy 6 százalék.

6. A bérbeadóknak egészségügyi hozzájárulást (eho) is fizetniük kell, amelynek mértéke 14 százalék, évente maximum 450 ezer forint. Ha viszont a bérbeadó biztosított, akár meg is úszhatja az eho-t. Feltéve, ha fizeti az összesen 6 százalékos egészségbiztosítási járulékot, mert ez utóbbi összege beleszámít az évi 450 ezer forintba.

 

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: