Fényes Attila

Energetikai tanúsító +36-20-967-9049 4028 Debrecen, Hadházi út 1-3. https://www.facebook.com/ohingatlan Magyar Magyar  

Bemutatkozás

Jogosultsági szám: TE 09-50664

Azonosító: ET-E1681523-12

Mi az az Energetikai tanúsítvány?

Az Energiatanúsítvány egy olyan minősítési dokumentum, amelyből az ingatlan energiafogyasztását tudhatjuk meg. Az energiafogyasztás mértéke fogja meghatározni, hogy milyen besorolású lesz az ingatlan energiatanúsítványa.

Mivel az ingatlanpiacon a lakásvásárlás teszi ki az adásvételek mintegy 70%-át, lakás zöldkártya néven is szokták emlegetni, noha az energetikai tanúsítvány minden típusú ingatlanra kiállítható.

Mire jó a Lakás zöldkártya?

Az ingatlanvásárló az Energetikai tanúsítvány / Lakás zöldkártya alapján információt kaphat az ingatlan energia felhasználásáról és ennek alapján a várható fenntartási költségeiről is. Az ingatlan tulajdonosoknak tehát érdeke, hogy minél jobb besorolású legyen az épület energiatanúsítványa, mert ezzel növelheti annak piaci értékét.

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI.30) Kormány rendelet alapján összefoglalva az energiatanúsítványról:

Energiatanúsítvány 2012. január 1-jétől kötelező:

  • minden új építésű ingatlanra
  • minden ingatlan eladásnál
  • 1 évet meghaladó bérbeadásnál (2012. június 1-jétől 2015. december 31-ig csak akkor kötelező új bérleti szerződések esetében az energetikai tanúsítvány, ha a bérleti szerződés egy teljes épületre szól.)
  • 250 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

Energetikai tanúsítvány nem kell:

  • az 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épületre (önálló, más épülethez nem csatlakozó).
  • az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt lakhatás és pihenés céljára használt épületre.
  • hitéleti rendeltetésű épületre.
  • ahol a belső technológiából származó hőnyereség nagyobb, mint 20 W/m2
  • huzamosabb emberi tartózkodás célját szolgáló sátorszerkezetekre.

Energiatanúsítvány érvényessége:

Az energiatanúsítvány érvényességi ideje 10 év. 2016 január 1-től a jogszabály lehetővé teszi, hogy bizonyos társasházak esetén, a meglévő mérések (számlák) alapján történjen az energetikai tanúsítvány kiállítása, ebben az esetben a tanúsítvány csak 3 évig érvényes. Viszont ha az épületben az energiafogyasztást befolyásoló felújítás történik, pl.: nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés, homlokzatszigetelés stb. akkor érdemes új energiatanúsítványt készíteni, mert így jobb besorolású lesz az ingatlan és többet érhet a piaci értéke.

Energetikai tanúsítványhoz kapcsolódó jogszabályok, rendeletek:

2008 közepén jelent meg, a 176/2008. (VI.30.) számú kormányrendelet , mely az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szól. A rendelet az Európai Uniós kötelezettségünkre való tekintettel, készült el. Célja más kapcsolódó jogszabályokkal együtt, hogy az épületek kevesebb energiát használjanak fel. Ennek elérése érdekében az energetikai tanúsítvány tájékoztatást ad, az ingatlan jelenlegi energetikai állapotáról, valamint az ajánlási részben javaslatot tesz, az épület korszerűsítésére, melynek megvalósítása esetén energiát takaríthatunk meg.  

Az otthon érték. Az ingatlan üzlet.

Franchise Központ levelezési címe: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: sales@oh.hu