Indul a falusi csok: 2000 településnek 25 milliárd, mire lesz ez elég?

2019-02-22 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

A megemelt, eddig csak új építés esetén járó vissza nem térítendő támogatást kapják meg a családok használt ingatlan vásárlásra is. Településenként egy-két – legjobb esetben átlagosan öt – család juthat támogatáshoz.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte: a falusi csok az 5000 fő alatti települések közül azokat érinti, melyekben a lakosságszám a 2003. január 1-jei adatokhoz képest nagyobb mértékben csökkent, mint az országos átlag – így a 2887 db, 5000 fő alatti településből 2031 érintett.

A falusi csokra az általános csok-szabályok vonatkoznak: új lakás építésekor, vásárlásakor a támogatás egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, míg három gyermek esetén 10 millió forint. A támogatás a falusi csok esetében használt lakás vásárlására, bővítésére és felújítására is felhasználható.

A lényegi különbség az, hogy ezeken a településeken a megemelt, eddig csak új építés esetén járó vissza nem térítendő támogatást kapják meg a családok használt ingatlan vásárlásra is.

A törvényjavaslatokat még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés, az új konstrukció július 1-jével, legkésőbb szeptember 1-jével lépne életbe. A miniszter értékelése szerint ez a támogatás az érintett településeken egy ház megvásárlását, felújítás teljes egészében fedezheti.

A Magyar falu programba sorolták be

A 150 milliárd forintot különített el a Magyar falu programra, ebből 25 milliárd forintot hagytak falusi csokra, de Gulyás véleménye szerint ez kevés lesz. Orbán Balázs, Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára péntek reggel az M1 csatornán közölte: a kormány az igényektől függően kész bővíteni a forrást.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a családvédelmi akcióterv pénzügyi hátteréről azt mondta: Varga Mihály pénzügyminiszter maga is nagycsaládos, pontosan tudja, miről van szó, ráadásul karcagi ember („az se New York, nem a világ urbánus középpontja”), ismeri a vidéki életet.

A falusi csok a hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti, és elsősorban a nagyvárosoktól távolabb eső településeken jelenthet segítséget az otthont keresőknek, a főváros környéki ingatlanpiacon nem fog jelentős változást okozni a Duna House elemzése szerint.

Sokba lesz a benzin

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2017-ben az ingatlanpiaci tranzakciók 23 százaléka bonyolódott a községekben, azonban ebben benne vannak a stagnáló vagy gyarapodó községekben zajló adásvételek is, így a mostani jelentős kedvezmény körülbelül a tranzakciók 15-18 százalékát érintheti majd a Duna House szerint. A fővárostól 50-100 kilométeres távolságot kell megtenni ahhoz, hogy kedvezőbb feltételekkel lehessen ingatlant vásárolni.

Ez jellemzően akár kocsival, akár tömegközlekedéssel 1 óra feletti ingázással járhat naponta, ennek idő- és költségvonzatát is érdemes számításba venni a lakóhely kiválasztása előtt.

A Portfolio szerint a most bejelentett 25 milliárd forint 10 millió forintos igénylések esetén 2500 családra lenne elég, ami településenként 1-2 támogatást jelent, de ha két gyerek mellett történik az igénylés, az 10 ezerre növeli a támogatható családok számát.

 

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: