Megállt a vidéki áremelkedés?

2019-01-30 | Openhouse Szeged Ingatlaniroda

Az MNB is elkészült a 2018 harmadik negyedévére vonatkozó legfrissebb statisztikájával, az aggregált MNB lakásárindex szerint országos átlagban nominális alapon 3,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak a korábbi negyedévhez képest, míg az éves nominális növekedési ütem 15,7 százalékot ért el, szemben korábban mért 16,7 százalékos értékkel. Budapesten és a városokban is csökkent a negyedéves növekedési ütem, a községekben pedig már nemcsak mérséklődést tapasztaltak, hanem az árak enyhe csökkenését is, a korábbi negyedévhez képest.

A KSH után az MNB is közzétette a 2018 harmadik negyedéves adatait, ez alapján az éves nominális növekedési ütem 15,7 százalékot ért el, szemben az előző negyedévben mért 16,7 százalékos értékkel. Budapesten az éves növekedési ütem az előző időszaki 20,8 százalékról 23,5 százalékra gyorsult, a vidéki városokban a fővároshoz képest alacsonyabb, 17,3 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon. A községekben az országos átlagtól több mint 10 százalékponttal elmaradó, mindössze 5 százalékos átlagos éves növekedés volt tapasztalható nominális értelemben, amivel még tovább nőtt a kisebb és nagyobb településeken kialakult lakásárszint közti különbség.
 

Reálértelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 11,7 százalék volt a vizsgált időszakban.

 

Megállt a vidéki áremelkedés? - Az MNB is kiadta a legfrissebb számait

 

Negyedéves növekedési ütem


Budapesten és a vidéki városokban lassult a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme az előző időszakhoz képest, míg a községekben már az árak kis mértékű csökkenése volt megfigyelhető. Budapesten 2018 harmadik negyedévében nominális alapon átlagosan 5 százalékkal drágultak a lakások, ami 1,5 százalékpontos mérséklődést jelent az előző negyedév dinamikájához képest. A vidéki városokban a harmadik negyedévben 4,5 százalékkal drágultak a lakásárak az előző negyedévhez képest, a községekben viszont az előző negyedévhez képest 50 bázispontos lakásár-csökkenés volt megfigyelhető. Ezzel az éves növekedési ütem mértéke is csak 5 százalékot ért el a kisebb településeken, ami egy jelentős lassulás az előző negyedévben tapasztalt, 11,9 százalékos éves áremelkedéshez képest.

Forrás: Portfolio

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: