Megvan, mitől pörög iszonyatosan a magyar ingatlanpiac

2018-06-30 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Akár 180 ezer ingatlan is gazdát cserélhet idén. Budapest szerepe fokozatosan csökken.

Budapesten és legnagyobb vidéki városokban zajlott a hazai ingatlanpiac tranzakciók közel 40 százaléka tavaly - derül ki a Duna House és a KSH lakóingatlanpiaci tranzakciószámadatait vizsgálva.

A vidéki nagyvárosokban mérsékelten, a kisebb városokban jelentősen emelkedett az adás-vételek száma, amely így országosan folyamatosan növekvő tranzakciószámot biztosított. Tavaly országosan 153 770 ingatlan cserélt tulajdonost, idén a szakemberek 160-180 ezer körüli tranzakciót várnak.

Belehúztak a kisvárosok

Számos olyan kis és közepes vidéki város található, amely az elmúlt évben 10 százalék feletti növekedést ért el az adás-vételek terén, ilyen volt például Tiszafüred, Fonyód, Dunaföldvár, Ajka, Szekszárd vagy Jászberény.

Az ok: az ár

A hazai piac átrendeződése a növekvő árszinttel magyarázható. A válság ideje alatt a fővárosban és a nagyobb városokban zajlott az ingatlanpiaci tranzakciók jelentős része. A piaci élénkülését és az árak emelkedését először szintén a nagyvárosokban lehetett érezni, amely folyamatok most gyűrűztek át a többi városba is. A drasztikusan megdrágult fővárosi és megyei jogú városokban az ingatlanközvetítői szerep erősödésére számítanak a szakemberek, hiszen az eladási és keresési folyamatokban is egyre több segítségre van szükség a felfokozott piaci hangulat miatt.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: