Árszakadék várható 2018-ban az ingatlanpiacon

2018-01-18 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Az újépítésű lakások átadásai jövőre rázhatják fel igazán a hazai ingatlanpiacot.

2017 a magyar ingatlanpiac felrázásáról szólt, melyben vezető szerepe volt az újonnan épített lakásoknak, és a korábbi évekhez kedvezőbb otthonszerzési támogatásoknak. A piac tovább erősödött és egyelőre úgy tűnik, hogy a következő évben is kitart a bővülés – olvasható az ingatlannet.hu legfrissebb elemzésében.

Az előrejelzések beigazolódtak

A 2016-ban indult Családi Otthonteremtési Kedvezmény, kiegészülve a lakóingatlanokra vonatkozó 5 %-os ÁFA kulccsal megalapozta az ingatlanpiaci mozgások irányát. Országos átlagban vizsgálva, elmondható, hogy 7 %-os átlag négyzetméterár növekedést könyvelhettünk el 2016-ban az ingatlanpiacon. Az év eddig eltelt időszaka alatt gyűjtött statisztikáink azt mutatják, hogy ez a 7 %-os emelkedés az idei évben is megállja a helyét. A 2017-es előrejelzésnek megfelelően elmondható, hogy az ingatlanpiac motorját az újlakás projektek adták.

2017 statisztikái

Az ez évi 7 %-os bővülés is mutatja, hogy országos átlagot tekintve egy erős, 2016-os évhez hasonló felfelé ívelés történt a piacon, ugyanakkor érdemes településekre szűrve megvizsgálni a változásokat.

Az újépítésű lakások elhozták azt a bővülést, amire a magyar ingatlanpiacnak szüksége volt – a kínálat igazodni kezdett az igényekhez. A befektetők előtt is kedvező időszak áll, hiszen amíg család- és otthonteremtést ösztönző projektek és bizonyos gazdasági mutatók javulása (pl. jövedelem, kamatkörnyezet) fenn áll, addig a keresleti oldal mondhatni biztosítva lesz.

Mi várható 2018-ban?

Habár még nincs vége az évnek, érdemes előre tekinteni, hogy mit tartogathat az ingatlanpiac 2018-ban. A már bejelentett CSOK kiegészítés életbelépését követően, akár további kedvezmények bevezetése is szóba jöhet jövőre, hiszen gazdaságpolitikai célunk, hogy a népesség száma emelkedő pályára álljon, ennek egyik serkentő eleme lehet a minél könnyebben családi fészekhez való hozzájutás elősegítése.

Az árak növekedése tovább lassul jövőre, bizonyos településeken – főleg, ahol újlakás projektek is ritkábbak – árcsökkenések is előfordulhatnak. A községek, faluk és a nagyobb városok között valószínűleg tovább nő majd az árszakadék.

Pozitív várakozások vannak a 2018-as évvel kapcsolatban, hiszen az újépítésű lakások átadásai jövőre rázhatják fel igazán a hazai ingatlanpiacot, főleg úgy, hogy a CSOK-ot is egyre nagyobb arányban igénylik új lakásokra. Várhatóan az építőipari munkaerőhiány felszámolására is sor kerül 2018 során.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: