Milliomosnak kell lenned, hogy kihasználd a CSOK-ot!

2016-01-29 | Openhouse Debrecen Hadházi úti Ingatlaniroda

Sokan készülnek lakásvásárlásra a kibővített CSOK 10 + 10 milliós támogatásából. Jelenleg azonban nagyon kevés kész új lakás van, inkább az épülő fejlesztésekben lehet vásárolni. Mivel szűk a kínálat, aki arra vár a vásárlással, hogy ezek elkészüljenek, könnyen elképzelhető, hogy lemarad. A tervező asztalról történő vásárlás azonban nem olyan egyszerű a jelentős állami támogatással számolóknak, a CSOK szabályai szerint ugyanis új lakás vásárlásakor az állami milliók csak a már használatba vételi engedéllyel rendelkező lakásokra járnak

Most mindenki a 10+10 millió forintos CSOK lázában ér. Számolgat, érdeklődik. Kész új lakás alig van, épülő is kevés. A jövőben ugyan felpörög majd a lakásépítés, de ezek az ingatlanok csak 2017-ben készülhetnek majd el. Az állami támogatást azonban csak olyan új lakás vásárlásához lehet igényelni, mely már használatba vételi engedéllyel rendelkezik, míg a most épülő otthonok még vagy egy évig nem teljesítik ezt a kritériumot.

A jogszabály szerint a támogatási kérelmet az adásvételi szerződés megkötésétől számított 120 napon belül kell benyújtani, tehát, ha a kelleténél korábban köt valaki szerződést, a lakás kivitelezésének elhúzódása miatt gyorsan eltelhet a 120 nap, kiesve ezzel a támogatási jogosultságból. Aki tehát a támogatás igénybevételére apellál, annak úgy érdemes az adásvételi szerződést megkötni, hogy a 120 napba essen a lakás használatbavételi engedélyének kiadása.

Mivel nagy a roham az új lakások piacán, a fejlesztők már a tervezőasztalról értékesítik az ingatlanokat, így ha valaki a használatba vételi engedély megszerzésére vár a vásárlással, könnyen lehet, hogy lemarad, és már elfogynak az orra elől az otthonok. A tervező asztalról vásárlás ugyanakkor jelentős saját erőt feltételez. Fejlesztője válogatja, hogy a használatba vételi engedély megszerzése előtt a lakás vételárának hány százalékát kell kifizetni, de ez 10-80 százalék között mozoghat. Sok, főként kisebb fejlesztő, a klasszikus készültségi fokhoz igazodó szakaszos finanszírozást alkalmaz, a nagyobb tőkeerősebb cégek megelégszenek kisebb vételár-részlet megfizetésével.

Ugyan az eddigi lakás értékesítésével a szükséges önerő előteremthető, de akkor bérléssel kell megoldani a család lakhatását, akár több mint egy évig is. Bár erre remek kombináció a türelmes vevő és a helyzetet jól leíró adásvételi megállapodás, mert egyre gyakoribb megoldás, hogy az eladó a szükséges időszakra visszabérli vevőjétől a megszakítás nélkül lakott ingatlant.

Milyen lehetőségei vannak a vevőknek?Tegyük fel, hogy egy 15 millió forintos korábbi lakás eladását követően 35 millió forintos lakást vásárol a család. Amennyiben a fejlesztő a készültségi foknak megfelelően állapítja meg a fizetési ütemezést, a szerkezetkész állapot elérésekor a vételár 75 százalékát kéri el, ami családnak több mint 26 millió forintjába kerül, vagyis a korábbi lakásból befolyt 15 millió forinton felül további 11 millió forintot kell kifizetnie.

Amennyiben kizárólag a 10 millió forintos támogatást kívánja igénybe venni a 15 millió forintos lakáseladást követően, és így vásárol 25 millió forintos ingatlant a család, akkor a szerkezetkész állapot elérésekor a vételár 75 százalékát kifizetve, 18,75 millió forint a teher. Így ebben az esetben a korábbi ingatlan eladási árán felül még 3,75 millió forintot szükséges előteremteni.

Elképzelhető, hogy a fejlesztők a jövőben változtatnak az eddigi fizetési gyakorlaton , és búcsút intenek a készültségi fok szerinti fizetésnek, inkább minimális önerővel adják el a lakásokat, a fejlesztés finanszírozását pedig nagyobb részben intézik maguk. A nagyobb beruházók eddig is kisebb vételár-előlegi hányadot kértek, de kisebb cégeknek ez nehéz lépés lehet. Azonban a nagy fejlesztők között is kevés éri be a vételár 10 százalékának kifizetésével a használatba vételi engedély megszerzése előtt, ami 2,5-3,5 millió forintot jelenthet egy 25-35 milliós új lakás esetén. A gyakoribb 20-25-30 százalékos vételár-előleg, mely esetén 5-10,5 millió forintot kell kifizetni a használatba vételi engedély megszerzése elő  

 

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: