ÁFA-CSÖKKENTÉS ÁRZUHANÁST IS JELENT?

2016-01-04 | Openhouse Sárvár-Celldömölk Ingatlaniroda

.

Az áfacsökkentésnek köszönhetően jövőre 5-8 százalékkal eshet az új építésű lakások ára, 2017-ben azonban ismét drágulhatnak az ingatlanok. A vállalkozások által eladásra felépített lakások száma pedig az előértékesítést is figyelembe véve az idei 3-4 ezerről akár 10 ezer fölé is emelkedhet 2016-ban.


Az elemzés szerint a beinduló lakásépítés nem a régebbi használt lakások piacától veszi el a vevőket - hiszen azok több tízszeresét teszik ki az új lakások vevőinek - hanem az újszerűnek mondott, 5-10 éve készült lakásokétól. Ennek az az oka, hogy az ilyen újszerű lakások ma drágábbak, mint az újak.


Az áfacsökkentés nem jelenik meg automatikusan a kínálati árakban. A 22 százalékpontos megtakarítással az eladási ár 17 százalékkal csökkenhetne, a különbözet egyharmada-fele azonban a fejlesztők profitját növeli, ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy a lakásberuházások megtérüljenek a fejlesztőknek. Az élénkülő kereslet magával húzza a telekárakat is, így jövőre mindössze 5-8 százalékos árcsökkenés várható az új lakások piacán. Ez is időleges lesz, mivel 2017-re már újra áremelés valószínűsíthető.


Az elmúlt három évben az új lakások ára 9 százalékkal, míg a használtaké 15-20 százalékkal növekedett. Ez utóbbi tendenciája marad továbbra is, amit azzal indokolnak, hogy a válság kitörése óta több százezerre nőtt az elhalasztott vásárlások száma és ez a kereslet tovább emeli a használt lakások árait.


Az előrehozott vásárlás megjelenik az új lakások piacán is. Miután az 5 százalékos áfa 2019. végéig tart, a 2020 utánra tervezett projekteket előrehozzák. Ehhez adódnak hozzá a válság miatt elhalasztott projektek, így a kettő összeadódik a következő 4 évben. Az árakat az is befolyásolja majd, hogy az így megnőtt kínálat, vagy pedig a megélénkülő kereslet lesz-e a dominánsabb.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: