Új rekordokat döntött Magyarország

2015-11-05 | Openhouse Sárvár-Celldömölk Ingatlaniroda

2015 harmadik negyedévében még tovább növekedett a közép-kelet-európai ingatlanpiacokon uralkodó általános optimizmus. Magyarországon 2008 óta nem látható magasságba emelkedett mind a bérlői, mind a befektetői hangulatot mérő index, miközben Bulgáriában, Csehországban és Romániában is rendkívül pozitívak a kilátások - derült ki az RICS legfrissebb Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásából.

Új rekord Magyarországon

A bérlői hangulatot mérő index pozitív képet mutatott mind a négy vizsgált országban. Csehország és Románia az előző negyedévben mért mérsékelt optimizmushoz képest jelentős élénkülést tudott felmutatni, ami a piac állapotának egészséges javulását jelzi. A legnagyobb meglepetést Magyarország okozta: 2008 óta nem látták ilyen optimistán a jövőt a piac szereplői. Az index 46-ra emelkedett, ami a legmagasabb érték azóta, hogy hazánk esetében is méri a bérlői hangulatot az RICS.

A bérlői kereslet minden szektorban emelkedett mind a négy vizsgált országban. Bulgáriában az irodaterületek, Csehországban az ipari ingatlanok iránti kereslet nőtt a legnagyobb mértékben, míg Magyarországon mindkét említett szegmensben kiemelkedő bővülést regisztráltak.

Bérleti díjak tekintetében Magyarországon várják a legerősebb növekedést a piaci szereplők, akik minden szegmensben emelkedésre számítanak. Romániában a prémium irodák és a kiskereskedelmi ingatlanok esetében várnak jelentősebb bérletidíj-növekedést, míg Csehországban vegyes képet mutatnak a várakozások. A kiskereskedelemben a bérleti díjak emelkedésére, a logisztikában azok stagnálására, míg az irodapiacon csökkenésre számíthatunk. Hasonlóan összetettek a bolgár piac kilátásai, ahol az irodapiacon várt erős növekedéstől a kiskereskedelmi szegmensben prognosztizált stagnálásig terjednek a várakozások.

Növekvő érdeklődés a külföldi befektetők részéről

A befektetői hangulatot mérő index mind a négy régiós országban növekedést tudott felmutatni. Bulgáriában, Magyarországon és Romániában kiemelkedő mértékben nőtt a befektetői érdeklődés, az utóbbi két ország új válság-utáni rekordot tudott felállítani. Szintén pozitív fejlemény, hogy mind a helyi, mind a külföldi befektetők minden piac minden szegmense iránt növekvő érdeklődést mutattak.

A befektetői érdeklődés - mind belföldi, mind külföldi szereplők részéről - egészséges ütemben növekedett minden szegmensben Bulgáriában, Csehországban és Magyarországon. Bulgáriában és Magyarországon különösen az irodapiac iránti érdeklődés nőtt, míg Csehországban az ipari és a kiskereskedelmi ingatlanok bizonyultak a legvonzóbbnak. Romániában az iroda- és a raktárterületek iránti érdeklődés nőtt számottevően, míg a kiskereskedelmi ingatlanok iránti kereslet nem változott.

"Azok, akiknek volt szerencséjük ellátogatni a múlt havi Expo Real kiállításra, saját maguk is megtapasztalhatták a Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásainak eredményeit. A régiós piacok egyértelműen egészségesebbé váltak, a nemzetközi befektetők és bankok pedig növekvő lelkesedéssel fókuszálnak a térség országaira. A közép-kelet-európai régió fejlesztői fenntartható, vonzó projektekkel a portfóliójukban érkeztek Münchenbe" - tette hozzá Noah M. Steinberg FRICS, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kereskedelmi ingatlanok tőkeértékére vonatkozó várakozások is általános optimizmusról árulkodnak, mind a négy ország minden szegmensébe növekedésre számíthatunk. A legnagyobb növekedés Magyarországon várható, ahol a válaszadók 94%-a úgy éri, hogy jelenleg a kereskedelmi ingatlanok alulértékeltek.

Forrás: Portfolio.hu

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: