Több hitelt vesznek fel a CSOK-kal vásárlók

2015-08-20 | Openhouse Eger Ingatlaniroda

A CSOK-to igénylők 60 százaléka budapesti, míg az állami támogatással élők 40 százaléka vidéki. A támogatás aránya azonban magasabb a fővároson kívüli településeken, a lakás árának 20 százalékát is elérheti, míg Budapesten csupán a vételár 10 százalékát adhatja a magasabb árak miatt.

A CSOK 2015. július 1-jétől új és használt lakásokra igénybe vehető lakástámogatási rendszer, melynek célja, hogy a korábban kialakított támogatás (szocpol) egy kibővített, módosított formában, többek számára elérhető legyen. A CSOK-ot nem csak új lakás, hanem használt ingatlan építésére és bővítésére is igénybe lehet venni.

A közel két havi elmúlt időszakból származó adatok alapján a következő tapasztalatokkal rendelkezik a CSOK igényléssel kapcsolatban. A hitellel vevők aránya jelenleg 20% a piacon, vagyis az ingatlant vásárlók nagy része továbbra is készpénzből vesz. A felvett hitelösszeg átlaga jelenleg 6,5 millió Forint, országos átlagban. A jelenlegi adatok szerint a hiteles vásárlók 10%-a folyamodott állami hozzájáruláshoz, vagyis a CSOK-hoz - az általuk felvett hitel nagysága az átlagot meghaladó 7,4 millió forint volt.

Ami talán meglepő, hogy az igénylők 60%-a budapesti és csak 40% volt vidéki. Mivel a vidéki ingatlanárak alacsonyabbak, így a támogatás aránya egy lakás árának akár 20%-át is elérheti. Budapesten ez legfeljebb 10%-ra tehető, de inkább kevesebb. Bár a bankok gyakorlata nem egységes, de akad köztük olyan, amelyik a törvényileg szükséges minimális 20%-os önerőbe beleszámítja a CSOK-ot, vagyis vidéken szinte minimális saját forrással, esetlegesen ennek hiányában is lehetővé válik a vásárlás.

A 20% minimális önerő és a CSOK kapcsolata korábban bizonytalan kérdés volt, mostanra azonban már rendelkezésre állnak tapasztalatok a banki gyakorlatokról. Mint fentebb említésre került, van olyan pénzintézet, amelyik beleszámítja teljes mértékben az állami támogatást, van olyan amelyik nem, egy harmadik gyakorlat szerint csak a meglévő gyermek után járó támogatást számítja bele, a vállaltakat pedig továbbra is teherként kezeli.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36 70 977 78 33   E-mail: