Két nap alatt épít fel egy házat Hadrianus, a kőművesrobot

2015-07-16 | Openhouse Szeged Ingatlaniroda

Két nap alatt épít fel egy szerkezetkész házat Hadrianus, az ausztrál mérnökök által kifejlesztett kőművesrobot.

Ausztráliában évente körülbelül 2 milliárd téglát gyártanak, ám egyre kevesebb az építőipari szakmunkás, mivel a fiatalokat kevéssé vonzza a nehéz kőművesmesterség. A szakemberhiány miatt kezdte foglalkoztatni Mark Pivac perthi mérnököt a kőművesmunka teljes gépesítésének gondolata - írta a The Independent.

A robot a Britannia római provincia határát jelölő Hadrianus-fal után a Hadrianus nevet kapta. A "kőműves", mielőtt ténylegesen munkához látna, a CAD (computer-aided design) 3D-s számítógépes tervezőrendszer segítségével elkészíti a ház szerkezetének sémáját, amelyben meghatározza minden egyes tégla helyét, majd kidolgozza az építkezés részletes programját, a munkálatok sorrendjét.

 

Hadrianus 8,5 méteres teleszkópos robotkarjával keni a maltert, rakja a téglát, készíti elő a fali vezetékek helyét és eközben folyamatosan szkenneli a megépült részeket, hogy minden a tervek szerint halad-e. A kőművesrobot szünet nélkül, napi 24 órában, az év 365 napján képes dolgozni.

 

A falazógép óránként 1000 téglát tud a helyére rakni két tized milliméter pontossággal (viszonyításképpen a tavalyi kőműves világbajnokság győztese 743 téglával nyerte a 60 perces számot).

 

Egy átlagos 3 szobás családi ház teljes falazatát mindössze két nap alatt képes felhúzni, egy év alatt pedig akár egy kisebb falut vagy nagyobb lakóparkot is képes felépíteni. A tervező most Hadrianus piaci értékesítésén dolgozik. forrás: erdekesvilag.hu

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: