A rendszerváltás óta nem volt ilyen: most érdemes hitelt felvenni

2014-03-02 | Openhouse Szombathely Ingatlaniroda

Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a rendszerváltás óta nem lehetett olyan alacsony piaci kamatozással forinthitelt felvenni, mint most. Az adatok szerint azonban alig akarja kihasználni ezt a lakosság. A bankbetétek ugyancsak nem örvendenek nagy népszerűségnek, éppen a 2%-ot alig meghaladó átlagkamat miatt. Ami pedig a vállalati hiteleket illeti, a Növekedési Hitelprogram második szakasza eddig nem hozott áttörést. Az MNB pénteken közzétett januári adataiból csemegéztünk.

Újabb rekordok a kamatokban

A Magyar Nemzeti Bank sorozatos kamatcsökkentésének köszönhetően januárban újabb negatív rekordot döntöttek Magyarországon a hitel- és betéti kamatok. Az újonnan felvett lakáshitelek átlagkamata 7,2%-ra, az újonnan lekötött lakossági forintbetéteké pedig 2,2%-ra csökkent.

A lakáshitelek átlagos THM-je januárban 8,1% volt, szemben az egy évvel korábbi 10,5%-kal. A személyi kölcsönöket átlagosan 24,5%-os THM mellett nyújtották a bankok, ami szintén jóval alacsonyabb az egy évvel korábbi 28,1%-nál.

Szépen csökken tehát az újonnan felvehető hitelek kamatszintje, és a kamatszint esése a már korábban folyósított forinthiteleknél is látható. A kamatcsökkentés hatása a devizahiteleknél nem érvényesül: egy meglévő frankalapú lakáshitel kamata ma átlagosan 6,28%, nagyjából annyi, mint egy évvel ezelőtt.

A forintbetétek azok, amelyeknek a kamatszintje a legszorosabban követi az alapkamat mozgását: az éven belül lekötött lakossági forintbetétek átlagkamata januárban már csak 2,24% volt, az éven túl lekötöttekre pedig átlagosan 2,28%-ot fizettek a bankok. Ez még mindig nagyobb az euróbetétek kamatánál.

A hitel és a betét sem népszerű a lakosságnál

A rég nem látott alacsony kamatok ellenére alig vesz fel hitelt a magyar lakosság. Januárban 14 milliárd forintnyi jelzáloghitelt vettünk fel, ebből 12 milliárd forint volt lakáshitel. Alacsony számok ezek, az egy évvel korábbit mégis 35%-kal, illetve 45%-kal múlják felül.

Eközben szorgosan törleszti hiteleit a lakosság: a devizahitelekből 30,1 milliárd forinttal, a forinthitelből pedig 8,9 milliárd forinttal törlesztett többet a lakosság januárban, mint amennyit felvett (nettó tranzakció, szezonális igazítás nélkül).

A lakosság január végén összesen 6985 milliárd forinttal tartozott a bankoknak. Mivel a forint gyengült az év első hónapjában, ez 144 milliárd forinttal nagyobb összeg az egy hónappal korábbinál, a devizahitelek aránya pedig 54,0%-ról 55,1%-ra emelkedett.

Nemcsak a hitelek, a betétek sem örvendenek nagy népszerűségnek továbbra sem, éppen az alacsony kamatszint miatt. Igaz, túlzott betétkivonás nem történt: 28 milliárd forinttal többet vett fel a lakosság, mint amennyit elhelyezett. Valószínűleg a gyenge forintnak köszönhető, hogy a devizabetétekből még többet, nettó 35 milliárd forintot vont ki a lakosság az év első hónapjában.

A háztartások betétállománya január végén éppen tizedével volt kisebb az egy évvel korábbinál: 6905 milliárd forint parkolt a bankoknál. Míg egy éve még csak a betétek 22%-át tartotta a lakosság lekötetlen forintbetétben, ma már döntően az alacsony kamatok miatt 29% ezek aránya.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: