Albisok(k)- I. rész

2012-11-05 | Openhouse Zalaegerszeg Ingatlaniroda

Új iskola, új munkahely, menekülés a szülői házból, kidobnak a koleszból, esetleg világlátási-ambíciók… Sokakat sok minden motivál, amikor úgy döntenek, hogy többedmagukkal vagy akár egyedül, de albérletbe költöznek. Elsőre ez nem is tűnik akkora feladatnak: lakás kinézve, bérleti díj leperkálva és élünk majd, mint Marci hevesen. Mindazonáltal a tapasztaltabb albisok már tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a képlet bizony nem ennyire egyszerű. A most következő írásaimban, azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik a fent említett indokok közül legalább egyet magukénak mondhatnak, azonban még nem elég rutinosak

I. lépés: Aki keres...

 

... az általában akkor talál valami hasznavehető lakást, ha megfelelő módon tud szelektálni.

Elsőként tisztáznunk kell magunkban, mit tudunk bevállalni. Fizethetünk kevesebbet, ha nyugalmunkat feláldozva lakótársa(ka)t szerzünk magunk mellé, vagy a másik lehetőség:  igyekszünk kigazdálkodni a bérlő által kért pénzt.  Vélemények pro és contra mindig vannak, én a magam részéről úgy gondolom, hogy mindent ki kell próbálni (kis szerencsével nem egy flúgos lakótársat fog ki az ember), ha pedig nem működne a dolog, úgy egy tapasztalattal gazdagabban újra neki láthatunk az albérletkeresésnek.

Ha gondolatban lejátszottuk a fentieket, jöhet a tényleges keresés, ezzel az elméleti síkról a gyakorlatra váltunk.  Gusztus dolga, hogy interneten vagy újságban böngészel, de a legfontosabb kérdések, melyek vezényeljenek utadon a Hol? , a Mennyiért? és a Mekkora? . Amennyiben az előző kérdések közül valamelyikre nem kapsz a hirdetésből kielégítő választ, úgy hívd fel a hirdetőt és érdeklődj.

Érdemes a térképen is megnézni, hogy merre található a lakás, milyen úton tudsz legközelebb eljutni a sulihoz, bolthoz, kórházhoz (egyszóval a taktikailag fontos pontokhoz), és hogy milyen a tömegközlekedés azon a környéken.

Amennyiben többedmagaddal tervezel lakást bérelni, úgy égetően fontos kérdéssé válhat az albérlet elosztása. A leggazdaságosabb megoldás, ha hárman vagy négyen fogtok össze és kétszobás lakásokra összpontosítatok.

Amikor találtál az általad állított kritériumoknak megfelelő 5-6 lakást, indulj el a felfedező körútra! Nézz körül alaposan és keresd a hibát (mert a legtöbb esetben van). Nem kívánt lakótársak (például hangyák vagy csótányok), csöpögő csapok, elromlott hűtő... Ha valami nem tetszik, kérdezd meg nyugodtan a tulajdonost, lehetséges-e a probléma orvoslása. Ha bútorozott lakást vennél ki, érdeklődj arról is, hogy mely berendezési tárgyak tartoznak a lakáshoz.

Ha biztosra szeretnél menni, ne csak a lakást, hanem a környékét is vedd szemügyre. Mert ugyebár előny, ha van kisbolt a közelben, egy mulatozó (értsd: kocsma) viszont nem biztos, hogy jót tesz az éjszakai nyugalmadnak.

 

Kemény küzdelemre kell számítani, de ez még közel sem a csata vége. Ugyanis, ha megtaláltad álmaid albérletét, még szerződnöd is kell... de erről már a következő cikkben lesz szó.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36 70 977 78 33   E-mail: