Végtörlesztés! Átok vagy áldás az ingatlanpiacra?

2011-09-26 | Openhouse Győr - Verseny utca

A parlament megszavazta az egyösszegű végtörlesztést! Ennek várható ingatlanpiaci hatásai az alábbiak lehetnek: 1. árat kell csökkenteni a CHF hitellel finanszírozott ingatlanoknál. 2. fel kell tölteni a kínálatot ilyen ingatlanokkal; ki kell árulni, akár ár alatt is, hiszen most mindenki jól jár.

Molnár Kristóf, az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat tulajdonosa osztja meg gondolatait a devizahitelek egyösszegű végtörlesztésének ingatlanpiaci hatásairól:

„A rögzített árfolyamon történő végtörlesztés az elkövetkező fél évben fel fogja borítani az eddigi ingatlanpiaci folyamatokat. Nem is lehet ez másként, hiszen egy olyan döntés született, amellyel nagy valószínűséggel százezrek fognak élni az elkövetkező hónapokban.

Mi az Openhouse-nál kissé csökkenő árakkal, növekvő kínálattal és ezt követő kereslettel számolunk. Olyan ingatlanok is megjelennek majd a piacon, amelyeknél az eladás eddig nem került szóba, de a devizahiteltől való szabadulás egyetlen valós alternatívája az eladás lehet.

Az árak csökkenése azért prognosztizálható, hiszen záros határidőn belül lépni kell, és ezért az eladók az árfolyamnyereség egy részét átengedhetik a vevőknek.

 

A végtörlesztéssel élni kívánók előtt három valós alternatíva merül fel:

Az első, hogy megtakarításokból vagy családon belüli kölcsönből fizetik vissza a felvett hitelt. Véleményem szerint a hazai lakosság nincs abban az anyagi helyzetben, hogy ezzel a lehetőséggel tömegek élhessenek.

A második alternatíva a jelenlegi deviza alapú hitel forintra történő átváltása. Ezzel a lehetőséggel már többen fognak élni, de a forinthitelt kizárólag hitelképes ügyfelek vehetik majd igénybe, melynek igénylési feltételei a válságos években sokat szigorodtak. A hitelt lehet igényelni bankon belül - ahol cél lesz a jó adósok megtartása - és másik banknál, ahol viszont a jó adósokért verseny fog kibontakozni. Ez fogja az ügyfelek számára garantálni, hogy a hitelkonstrukciók versenyképesek maradjanak.

A harmadik lehetőség az ingatlan értékesítése. Év végéig kell az igényt bejelenteni a végtörlesztésre a finanszírozó bankunknál és onnan számítva 2 hónap lesz rá, hogy a folyamat lezáruljon. Aki abban gondolkodik, hogy az ingatlan eladásával szerzi meg a szükséges összeget a végtörlesztéshez, célszerű professzionális irodához fordulnia, hiszen a határidő igencsak szűkös, és a legnagyobb veszteség akkor keletkezik majd, ha nem tudnak kiszállni a számukra kedvezőtlen hitelből.

 

Véleményünk szerint az ingatlanpiacra jó hatással lesz az egyösszegű végtörlesztés lehetősége, hiszen kimozdítja azt a már évek óta csökkenő/stagnáló állapotából. A kereslet és a kínálat is emelkedésnek indulhat, igaz, mindezt stagnáló vagy enyhén csökkenő árak mellett."

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: