Védekezés penész ellen

2011-04-12 | Openhouse Szeged Ingatlaniroda

A lakás falainak penészedése az egyik legkellemetlenebb probléma, hiszen esztétikai hátránya mellett egészségkárosító, és közérzetet rontó mellékhatásai is vannak.

A penészedés oka lehet a falak rossz szigetelése, mely miatt a falakba felszivároghat a talajvíz. A szigeteletlen hőhidak eltérő felmelegedési sebessége miatt is páralecsapódás keletkezhet, ahol a nedvesség kedvez a gombák elszaporodásának. A lakás légtömörsége, huzatmentessége is okozója lehet a penész fellépésének.

Ez egyébként egy érdekes ellentmondás: a szigetelés lényege, hogy az energiatakarékosság miatt ne szökjön ki a hő. De ezzel együtt a pára is bent maradhat. Sokaknál akkor kezdenek penészedni a falak, amikor a fa nyílászárókat hőszigeteltekre cserélik, mivel a szellőzésről nem gondoskodnak megfelelően. A lakásban élők szinte minden tevékenysége párakibocsátással jár: fürdés, főzés, de az izzadás és a légzés is.

A párás nedves körülményeket egyes esetekben egyszerű megszüntetni. Fürdés után szellőztessük ki a fürdőszobát, a konyhában használjunk páraelszívót, szellőztessük rendszeresen a szobákat, a szekrények és a fal között hagyjunk annyi rést, hogy a légmozgás működjön. Amennyiben a fal vizesedését a hőhidak, vagy a talajból való vízfelszívódás okozza mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, hiszen e problémák szigeteléssel való megoldása nem olcsó.

Ha beütött a baj

A penész lemosására legegyszerűbb a háztartási hypo, mellyel töröljük át többször a penészes falrészt úgy, hogy az minél mélyebben beivódjon. Az üzletekben beszerezhető penészlemosó szerek között is vannak klórtartalmúak, amelyeknek a hatóanyaga megegyezik a hypóéval, csak jóval drágább. A penészlemosó oldatokat ecsettel, vagy hengerrel hordjuk fel, ne porlasztva szórófejjel. A vizes oldatú készítmények előnye, hogy mélyebben, a fal rétegeibe is bejutnak, így hosszabb ideig hatásosak. Kaphatók már gél állagú klórmentes szerek is, ezek kevésbé agresszívek, de az egészségünkre sem károsak, mint a klór.

A penész lemosása azonban csak időszakos megoldás, hiszen ha az okait nem szüntetjük meg, akkor a számára kedvező körülmények miatt hamarosan újra „kivirágzik” majd a fal. Így tehát nem is a penész eltávolítása a költséges, sokkal inkább a számára kedvező körülmények megszüntetése.

A penészesedés általános elterjedésére utal az a tény, hogy a nagy festékgyártók többféle, penészgátló adalékot tartalmazó falfestéket is kínálnak. Alkalmazásuk előtt mindenkor ajánlott a penészes falakról nedvesen eltávolítani a gombás fertőzést. Ajánlatos még a régi festékréteget is lekaparni a fertőzött részekről. E műveletet csak nedvesen szabad elvégezni, különben a levegőbe került gombaspórák az egészséges falakat is megfertőzhetik. Kiglettelt falat is ajánlott gombaölővel kezelve védetté tenni, majd száradás után következhet a falak újra festése.

forrás: Ingatlanmenedzser

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: