Gondolatok Sopronból

2010-10-06 | Openhouse Győr - Verseny utca

Ki hogyan dolgozik az ingatlanpiacon! Egy olyan témát szeretnék megosztani a tisztelt olvasóval,ami szerintem nem csak Sopronra jellemző, hanem általános probléma az ingatlan szakmában.

Azt látom, hogy az ingatlan forgalmazásban egyre nagyobb szerepet játszanak az ingatlanirodák és egyre több ember az ingatlannal kapcsolatos dolgait (eladás-vétel) ingatlanirodák igénybevételével intézi. Ez természetesen nagyon jó és biztonságos dolog, mert az ingatlanos kollégák mindent megtesznek azért, hogy a tranzakció létre jöjjön úgy,hogy mint az eladó, és mint a vevő érdekeit figyelmembe veszik.         

Természetesen ez nem mondható el minden irodáról és sajnos futottunk bele olyan nem korrekt  ügyletekbe ami az ingatlan szakma megítélését nem éppen pozitívan érintik. Ennek oka, hogy sok ingatlaniroda saját kútfőből oktatások nélkül, szinte ösztönből dolgozik.

A nagy franchise ingatlanirodákban ez kevésbé történik meg mivel ott biztosítva van az a háttér és egységes megjelenés valamint folyamatos oktatás, ami kizárja azt a fajta munkát,amit fent említettem.

Biztos most már felcsigáztam az olvasót,hogy mire is gondolok.....épp ezért engedjék meg,hogy elmeséljek egy példát és akkor talán Önök is jobban megértik a felháborodásom okát.

Mi egy nagy franchise ingatlaniroda vagyunk Sopronban. Frekventált helyen,10 értékesítővel,hitel ügyintézővel,ügyvédekkel,építészmérnökkel,belsőépítésszel. A munkamódszerünk arra alapul,hogy a kollégák egymással egyetértésben közösen, ügyvédi segédlettel hozzák létre a tranzakciókat lehetőleg minél nagyobb  megelégedéssel.

Az ingatlanok úgy kerülnek be hozzánk, hogy a vevő felhív és beadja hozzánk bizalma jeléül, vagy a kollégák keresik fel az eladni kívánt ingatlan tulajdonosát terepmunka módszerrel. Ez nagy energia, de hatásos.

Több szerződéssel dolgozunk, de főleg  az exlúzív szerződés az amit szeretnek nálunk  az eladok mivel az szinte garantálja a pár hónapon belüli eladást(ez azt jelenti,hogy csak mi árulhatjuk  az ingatlant). Pár napja az egyik kolléga (aki ilyen exluziv szereződést kötött egy eladni kívánt ingatlanra) jelezte, hogy más ingatlanirodában is látta a lakás hirdetését olcsóbb áron mint ahogy mi hirdetjük ráadásul a mi képeinkkel, amit egyébként a szerződés miatt nem lehetett volna.

Felhívatta az ingatlan tulajdonosával az ingatlanirodát és megkérdezték mi jogon árulják az ingatlanát szerződés nélkül....a válasz: hebegés és habogás volt. Mint utólag kiderült az ingatlaniroda nálunk felismerte az ingatlant és tudta ki a tulajdonosa. Ezért arra gondolt,hogy hirdeti szerződés nélkül és ha kap rá vételi ajánlatot akkor kiviszi az eladóhoz abban a reményben,hogy az eladó nem mond nemet egy esteleges vételi szándékra. Természetesen az eladó felháborodását fejezte ki és megkérte, hogy azonnal vegyék le a lakását a hirdetési portálról. Az eladó megbízott bennünk és jó viszonyban voltunk vele,ezért nem lett a dolognak folytatása és mi is bizalommal voltunk vele és elhittük,hogy nem történt szerződésszegés de nagyon kellemetlen volt.

Mivel ez most történt ezért friss az élményem, de az iroda nyitása óta több hasonló történetet tudnék mesélni inkorrekt ingatlanirodákról, akik a pillanatnyi haszon reményében a piacon nagyon rossz hírét keltik az ingatlan szakmának.

Franchise Központ: 9023 Győr, Verseny utca 32.   Telefon: +36-30-757-2991   E-mail: